Stanarka napuštenog zamka – En Bronte

Klasici su za mene uijek bila posebna ljubav. Obozavam platonske ljubavne priče, ostavrene i neostvarene želje , duboke opise , sjajne monologe, tragične i srećne završetke…
Kada se u Vulkanu pojavilo izdanje „Stanarke napuštenog zamka“ , još ovako dizajnirano , znala sam šta će me prvo privući čitanju.
Ovo je knjiga koju sam čitala lagano, upijajući svaku rečenicu drage nam glavne junakinje Helen, njenog tajanstvenog života, svako divljenje gospodina Gilberta Markama, njegove izraze ljubavi, svaki opis godišnjeg doba tadašnje Engleske…
U to vrijeme , gdje je ponos , čast i ugled prestavljala čednost i pokornost, Helen uspjeva da ostane iznad nagađanja, ogovaranja i sumnjivih pogleda komšiluka u zamak koji se doselila iznenadno.

image1 (2)
Autorka savršeno opisuje jednu ženu koja se u to vrijeme izborila sa svim onim što društvo nalaže, a okolnosti nameću.
U sinopsisu kaže : „ Lepa usamljenica dane provodi tako što slika i brine se o malom Arturu-možda i previše revnosno neko bi mogao da kaže. Prisustvo žene koja se odnosi prema njemu sa neobičnom ravnodušnošću privlači pažnju i Gilbertu Markamu, malđanom zemljoposedniku strastveno posvećenom svojim imanjima i udvaranju gracioznim mladim damama…“
Na mene je Helen ostavila jak utisak, čak ponekad i pronalazeći sebe u njoj, shvatala sam i opravdavala njene postupke dok sam čitala ovu knjigu.
Izboriti se sa velikim životnim problemima, a tako mlada, opravdava sumnju koju Helen ima prema muškarcima. Takođe njen način vaspitanja malog Artura savršeno opisuje njenu bojaznost da ne izraste u pohlepnu osobu, okrenutu porocima .
Preporučujem svima da pročitaju ovu knjigu, kako ženama , tako i muškarcima. Mislim da će mnogi naučiti mnogo toga od Helen , kao što sam i ja.
Ja sam knjizi dala pet zvjezdica i radujem se vašim komentarima i utiscima 🙂

 

Puno pozdrava do sljedećeg posta xx!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s