Izuzetna stvorenja ~ Trejsi Ševalije

Da li sam pričala o tome koliko volim Trejsi Ševalije? Ma jesam sigurno već negdje.  Ali sada imam priliku da o njoj pišem… Zapravo o njenim sjajnim djelima.

 

FullSizeRender (5)

 

Po mom skromnom mišljenju Trejsi bi bila neka savremena En Bronte, ili Šarlot . Pored zaista dosta čuvenih romana koje je napisala , danas se osvrćem na jedan koji sam skoro pročitala „Izuzetna stvorenja“. Naime, kada krenem sa tematikom shvatićete zašto sam je uporedila sa sestrama Bronte. U ovom romanu Trejsi Ševalije nas upoznaje sa životom Meri Aning i Elizabet Filpot, ženama koje su se prve usudile da prkose streotipima  19. vijeka i kao takve pratile svoje ambicije.

Iako , u početku , kao nezreli djevojčurak Meri Aning je zaljubljena u fosile, tragajući za njima plažama Lajm Ridžisa  ni ne sluti kakvo bogatstvo pronalazi i kako možda svojim ambicijama i snovima polako postaje neko ko mijenja svijet spajajući religiju i fizičke dokaze postojanja jednog svijeta izvan okvira Biblije.

Sa druge strane Ševalije nas upoznaje sa ambicioznom maldom damom, koja ikao svjesna da u vremenu u kome živi udaja i potomstvo pretstavljaju krunu ostvarenja jedne žene, sledi svoje snove i polako postaje izvrsni pronalazač fosila obalama Lajm Ridžisa, rame uz rame sa Meri Aning.

Prijateljstvo Elizabet i Meri opisano kroz uspone i padove vremena u kome su živjele savršeno odolijeva svim izazovima i postaje od isorijskog značaja u svijetu pleziosaurusa,ihtiosaurusa i raznih vrsa riba.

Moram priznati da sam bila naklonjenija Elizabet Filpot tokom čitanja, možda zbog zrelosti,veće požrtvovanosti i mirnoće.

 

Kada sam krenula sa čitanjem, nisam znala da se radi o istinitim likovima, što je na kraju izazvalo pozitivnu reakciju kod mene. Odmah sam na internetu pronašla  slike Meri i Elizabet i njih vam predstavljam.

 

 

Knjizi sam dala pet zvjezdica i mislim da će se svidjeti svima vama koji volite istoriju ispričanu od strane savremenih pisaca isprepletenu naučnim dokazima.

 

Da li ste vi čitali ovaj ili neki drugi roman od Trejsi Ševalije i koji vam je omiljeni?

 

Do sledećeg posta pozdrav xx

 

2 thoughts on “Izuzetna stvorenja ~ Trejsi Ševalije”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s