Illuminae ~ Ejmi Kaufman i Džej Kristof

Iako sam već navela da nisam preveliki obožavalac naučne fantastike (makar kada su knjige u pitanju) , što ne znači da to nisam i postala 😉 , moram da priznam da razumijem toliku pomamu za ovom knjigom (tačnije trilogijom).
Kada sam je uzela prvi put, odmah sam primjetila da to nije knjiga u pravom smislu te riječi, već nešto potpuno drugačije. I naravno to je bilo ono što me je najviše privuklo da ona bude prva na listi za čitanje od knjiga kupljenih na sajmu.

FullSizeRender
I tako sam krenula u avanturu kroz oči jednog sistema koji se sastoji od fajlova, medicinskih iskaza , mapa, imejlova. Priča prati dvoje mladih ljudi koji se nakon napada na planetu Kerenzu 2575.godine evakuacijom nađu na dvije različite svemirske letilice , dok u međuvremenu izbija virus Fobos kojim se zaraza širi na posadu.
Utrkivanje sa vremenom, vještačkom inteligencijom kao i spostvenim znanjem i talentom, sedamnaestogodišnja Kejdi Grant biva u središtu dešavanja, boreći se sa neprijateljem , a istovremeno pokušavajući da izbjegne zaražene članove posade , sve u cilju spašavanja svojih najdražih.
Dok sam čitala knjigu imala sam utisak kao da gledam film, ova knjiga je baš tako i napisana i ilustrovana. Još nije ekranizovana, ali mislim da će nakom ove planetarne popularnosti to zaista i biti.
Jedina stvar koja mi je malo kvarila utisak dok sam je čitala jesu oni klasični , ja bih to nazvala „američki (znam da su autori australijanci), komercijalizovani“  dijalozi i opaske. No, znajući da je u pitanju YA (young adult) žanr nisam mu pridavala veliki značaj.
Drugi dio trilogije „Gemina“ se već nalazi u prodaji u Urban Readsu i mogu reći da mi je žao što je nisam odmah kupila, ali definitivno ću to uraditi prvom sledećom prilikom.
Nisam htijela puno da pričam o ovoj knjizi da vam ne bih otkrila sve, ali nadam se da sam vam makar malo zagolicala maštu i da ćete htjeti da je pročitate ukoliko to već niste, a ukoliko jeste pišite mi vaše utiske!

Pozdrav do sledećeg posta!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s