Medved i slavuj ~ Ketrin Arden

Biću iskrena, ovo je knjiga koju sam kupila samo zbog njenih korica. Priznajem, kriva sam! Nikada nisam čula za autorku ni djelo, međutim mojoj sreći nije bilo kraja jer nisam pogriješila i ovo nije jedna od onih knjiga koju ću samo da ostavim da mi krasi policu i nikada je ne pročitam do kraja. O, ne!

 

IMG_3367

Naime, pri kupovini sam dobila informacije da se radi o bajci za odrasle, međutim, ja je možda ne bih svrstala u bajke, ali u neku epsku fantastiku svakako.

 
Autorka nas lirskim stilom uvodi u priču opisujući hladne ruske zime. Seljane koji preživljavaju mjesece leda i bijede , bez mnogo hrane, čekajući toplije dane. U jednoj od kućica, u selu na samom sjeveru Rusije živi jedna porodica, rekli bismo obična. Međutim, nakon smrti Marine Ivanovne, odrastanje njene ćerke Vasilise Petrovne ni po čemu više nije obično. Kakvi sve duhovi postoje u kući, u šumi, to ni neustrašiva Vasilisa ne shvata. Kada se suoči sa svojim posebnim darom koji je naslijedila od majke i kada shvati da strah kojim su zarobljeni svi seljani samo seje smrt, Vasilisa odlučuje da se suprostavi svemu pa čak i samoj smrti.

 
U samom romanu postoje dijelovi od kojih se bukvalno ledi krv u žilama, dakle nemojte da vas zavara „ruska bajka“ i ljupko ilustrovane korice 😀 .Ali ko voli da dok čita osjeti i malu jezu, svakako preporučujem ovaj roman. Ja sam na momente bila iznenađena takvim opisima jer kroz takav lirski pristup nisam očekivala iznenađenja pogotovo ne zastrašujuća 🙂 .

 
Jedina stvar zbog koje možda imam malu zamjerku jeste font kojim je knjiga štampana, a to je iskošeno,što meni u početku je malo kvarilo utisak dok se nisam navikla.

 
Pa da sumiram, ako volite da se ušuškate sa toplim napitkom dok čitate o hladnim ruskim zimama, čudesnim stvorenjima i jednoj hrabroj djevojci, ova knjiga je za vas!

 
Da li ste čitali ovaj roman? Koliko ste zavoljeli nestašnu Vasilisu i njene čudotvorne moći? Sve mi pišite, radujem se vašim utiscima!

 

Pozdrav do sledećeg posta xx

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s