Uspavaj me ~ Lejla Slimani

Ako ste nekada bili u Parizu i znate čaroliju i duh tog grada , onda ćete čitajući ovu knjigu osjetiti dašak Pariza, ali ne onaj kroz koji prolazite sedam dana turistički šetajući, obilazeći najljepše moguće atrakcije dok u ruci držite fotoaparat i mapu grada, dok  čekate svoj prevoz čiji broj ste dobro upamtili da se ne bi izgubili.

Ako samo malo skrenete pogled sa fotaparata, mape koju stiskate u ruci i zaokružujete mjesta koja sledeća treba obići , samo na trenutak  vidjećete da u tom gradu žive ljudi sa svojim svakodnevnim brigama, koji jure sa posla na posao, koji žele što brže da dođu do svoje kuće, svoje porodice.

Nakon ovog mog , malo dužeg uvoda shvatićete zašto je ova knjiga imala ovakv utisak na mene. Mirjam i Pol upravo žive jedan takav život, zaokupljeni svojim obavezama, prije svega Mirjam, želeći da se vrati svojoj strasti, advokaturi, pronalazi dadilju kojoj daje svo svoje povjerenje u čuvanju njihovo dvoje djece.

23347791_1490899347612291_5995196165308547072_n(1)

Luiza, sa druge strane, žena koja svoju psihičku torturu sprovodi kroz tuđi život , zahvalna na malim stvarima samo da bi bila blizu porodice koja joj postaje opsesija, možda nije tako savršena dadilja kakvom je smatraju svi, pa čak i dadilje u komšiluku koje se trude da od nje saznaju makar neki detalj njenog života.

Dok sam čitala pokušavala sam da opravdam i Luizu i Mirjam kao dvije žene različitog društvenog položaja, koje , svaka na svoj način prolaze kroz životne uspone i padove. Luiza koja svoju samoću potkrepljuje tuđim životom i Mirjam koja želi da se ostvari profesionalno , da bi od te samoće pobjegla.

Pol je , po mom mišljenju , jako slabo opisan, do njegovog lika je malo teže doći, ali  je autorkina pažnja bila usmjerena na dvije žene i zbog toga mi je jasno zbog čega.

Neću vam previše otkrivati, mada u prvom poglavlju, prvom pasusu pa čak i prvoj rečenici ćete znati kroz šta vas vodi čitav roman.

Na internetu sam pronašla kako izgledaju korice  Pingvinovog izdanja, i moram priznati da mi se više dopada nego naše 🙂

преузимање

Obožavam ovakav žanr, mogla bih pisati o ovoj knjizi, odnosno likovima još mnooogo. Ali zadržaću se ovdje, baš zato da ne bih otkrila  previše, a da vam opet zagolicam maštu 🙂

Da li ste vi čitali ovaj roman? Ako jeste pišite mi svoje utiske i naravno svaka preporuka je i više nego dobro došla!

Pozdrav do sledećeg posta xx

2 thoughts on “Uspavaj me ~ Lejla Slimani”

  1. Deluje zanimljivo, nisam citala… Volela bih da cujem tvoje utiske o knjigama Noc u Lisabonu- Remark i Ptice umiru pevajuci- Kolin Mekalou :))) preporuka od mene i veliki zagrljaj xx

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s