Pas ~ Ivan Tokin

Jeste li sigurni da poznajete svoje kućne ljubimce baš onako kako mislite? Da li vam je nekada palo na pamet da se pitate vole li oni te šarene kaputiće, cipelice i cirkonske ogrlice, znače li im?

Nije ovdje riječ o kaputićima i cirkonima, ovdje se radi o nečemu mnogo ozbiljnijem, o psećem životu, o običnim šetnjama (da ne kažem lutanjima) do rijeke i nazad, svakodnevnim aktivnostima, hrani, promjeni godišnjih doba, ljubavi i o čovjeku.

 

image2

 

Od mene jedno veliko BRAVO! Prvi put čitam nešto od Tokina i malo je reći da sam oduševljena. Prvo od načina pisanja,pa preko tog psećeg monologa, od koga jednog trenutka vam suze idu , od smijeha naravno, pa do nekih momenata od kojih vam se javlja ona čudna stega u grudima.

Dok sam čitala imala sam konstantni utisak da slušam nekog dripca sa beogradskog asfalta,onog sa kojim “blejite” dok pijete pivo u lokalnom parku ispred prodavnice. Meni je odzvanjao glas Nikole Đurička. Možda jednoga dana , ako bi ikada snimili film po ovoj knjizi (eto prijedloga!) mislim da bi Đuričko bio idealan u toj “ulozi”.

 

Ovo je jedna od onih knjiga koja možda i najbolje opisuje odnos između čovjeka i psa. Tokin je provukao i događaje koji su se desili, možda baš u trenutku dok je on pisao ovaj roman , mišljenje jednog psa o tome, a samim tim nas podsjetio na odgovornije ponašanje, a i ljubav kakvu te životinje mogu da nam pruže.

Navodim jedan mali odlomak koji me na to podsjetio : “…je l’ znate vi nekoga, osim poneke majke, ko će da vas voli i kada to niste zaslužili? Ne znate, normalno da ne znate. E, pa ja vas volim i sad kad u proseku ne zaslužujete.”

Ne samo da je opisan odnos između čovjeka i psa, već, mogu slobodno da kažem i međuljudski odnos takođe. Opis jednog čovjeka koji prolazi kroz period života, teži ili lakši kroz oči jednog psa. I nemojte da mislite da taj pas ne zna. On zna sve, vrlo dobro!

 

 

image1Mnogo mi se sviđaju  diskretne ilustracije kojima knjiga obiluje. Sve je tako lijepo upakovano, jednostavno, kao i zapravo sam pseći život.

 

Sigurna sam da svi vi imate nekog  ljubimca kojeg volite, ako ništa barem nekog lokalnog džukca pored koga prolazite svako jutro kada izlazite iz zgrade, kuće. Kada ih vidite dajte im makar malo ljubavi, ne morate da ih mazite, samo im bacite malo te hrane koja vam ostane nakon doručka. Značiće i njima, ali i vama jer ste učinili nešto dobro, a to dobro čovjeka ispunjava, pa će vam i dan ljepše početi .

Mislim da je dovoljno jasno da svima preporučujem ovu knjigu, bez obzira da li ste ljubitelji pasa ili samo slučajni posmatrači. Nećete ostati imuni bez obzira na vaša uvjerenja. Kad vam kažem 😉

Da li ste čitali ovaj roman i ako jeste voljela bih da čujem i vaše utiske?! Imate li preporuku za neki drugi roman od ovog autora? Otvorena sam za sve vaše prijedloge!

 

 

Pozdrav do sledećeg pisanja xx

 

1 thought on “Pas ~ Ivan Tokin”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s