Slavuj nad Pirinejima ~ Kristin Hana

Kada dođu ovako sitni sati uvijek me raspali mašta za pisanjem, osjećam da sam postala noćna ptica iako sam uvijek bila jutarnja osoba. Iako pišem post u sitne sate ja ću ga objaviti u „normalno“ vijeme, naravno 🙂
Šta me natjeralo da veče provedem uz kompjuter i zasučem rukave, rasplešem prstima po tastaturi i ujutru budem srećna jer sam iskoristila trenutak naleta inspiracije? Upravo pročitana i sklopljena , konačno (ne što sam je dugo čitala već zbog privatnih obaveza nisam ni imala vremena) ova knjiga.
Odakle da počnem, a da ne pišem o svemu, kako da vas upoznam sa jednom starnom rata, a da ne patetišem puno…potrudiću se.
Priča nas vodi u Drugi svjetski rat, precizno u Francusku. Koliko su sestre Vajn i Izabel jake da prežive sve što okolnosti nameću? Jedna u malom seocetu Karivou, druga u Parizu. Koliko će rat narušiti sve ljepote Pariza, malih mjesta u unutrašnjosti, koliko života unakaziti?

 

image1 (3)
Sa jedne strane autorka nas upoznaje sa Vajn, ženom koja živi idiličan život sa svojim suprugom i ćerkom , radeći kao učiteljica u seoskoj školi,održavajući svoje imanje,uživajući u savršenom životu.
A sa druge strane buntovna Izabel, zarobljena u internatima,koja razbija granice svoje naravi, pridružuje se Pokretu otpora i uz sve to zaljubljuje se u mladog partizana, bjegunca.

Sav taj život koji su sestre imale ostaje daleka prošlost kada naleti nacističkih aviona počnu da ubijaju civile, kada Pariz postane jedna velika močvara puna utopljenika, kada nedužne žene bivaju zarobljenici u sopstvenim tjelima.
Čitajući , veću naklonost sam imala prema Vajn jer je na mene ostavljala utisak žene koja je samo htjela da zaštiti svoju porodicu,ipak pokazujući znake slabosti, želeći samo da oživi sliku srećne porodice i vremena mira.A opet smatrajući je hrabrom majkom i odanom suprugom, koliko god okolnosti nalagale drugačije.
Izabelina hrabrost i požtvovanje , borba za spas domovine , borba za životom, neustrašivost i na kraju velika ljubav su je ovjekovječile u heroinu jednog doba.
Kristin Hana ima sjajne opise kroz koje oživljavate svaku emociju i trenutak, procvjetalu baštu, oštru zimu , izmučena tijela žrtava rata… Od ljepote do užasa, autorka nas podsjeća na pitanje jesmo li kukavice ili junaci? I zapravo koliko smo mi žene uistinu jake i prilagodljive u najgorim trenucima?
Ukoliko planirate da čitate ovaj roman obavezno pripremite maramice, barem su meni trebale 😀
Opet, ne želim da vam otkrijem mnogo, želim da uzmete ovaj roman i pročitate ga u jednom dahu, osjetite tu snažnu emociju koju nam autorka vješto prenosi i naravno pišete mi vaše utiske!
Kristin Hana je na mene ostavila savršen utisak kao autor i u budućne ću češće da se družim sa njenim djelima zasigurno!
Ja sam knjizi dala pet zvjezdica i jako me raduje da čujem vaše komentare ukoliko ste čitali ovaj roman!

 

Pozdrav do sledećeg posta xx

 

2 thoughts on “Slavuj nad Pirinejima ~ Kristin Hana”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s