Moja genijalna prijateljica ~ Elena Ferante

Da li je postojala bolja verzija opisa djetinjstva, onog djevojačkog , od opisa Elene Ferante? Opisi izrastanja iz djevojčice u djevojku, sa svim nesigurnostima, osjećanjima, strahovima. Kroz jedne takve opise Elena nas vodi kroz svoj život ali i život svoje najbolje prijateljice Lile.

 
Moje zapažanje nikako ne može da se zasniva na nekoj radnji, a  inače o tome i ne pišem, već samo o onome kako sam ja doživjela likove, djelo i sve ono što provlači neku dublju misao, moju (naravno ako roman to dozvoljava). A iskreno da vam kažem u ovom romanu i nemate neku radnju. Zvuči zaista čudno kada shvatite da ženska populacija priča o ovoj knjizi mjesecima, a neke konkretne radnje zapravo i nema 🙂 . To samo mi žene razumijemo (izvinite muški čitaoci 😀 ).

 

IMG_2077
Čitajući roman shvatila sam u čemu je zapravo ta „zaluđenost“ Elenom i Lilom. Svaka od nas , ubjeđena sam , se pronašla makar u nekom segmentu, makar u jednoj rečenici.
Priča nas vodi u predgrađe Napulja. Standardne, tradicionalne italijanske porodice, stereotipi koji vladaju i dvije djevojčice, na prvu potpuno slične, međutim savršeno različite. Kada odrastate u takvoj okolini, oslanjate se jedna na drugu, život vam je vezan i mislite da nijednu odluku ne možete da donesete bez slaganja ove druge. Povezanost koju imaju dvije djevojčice u najosjetljivijem , tinejdžerskom periodu polako razdvajaju okolnosti tokom godina odrastanja.
Kada ste u tom dječjem svijetu mislite da svaki dio života ćete provesti zajedno, u istoj situaciji, vi i vaša najbolja prijateljica. Međutim, da li je jednoj život narušen prestankom školovanja, a drugoj savršen baš zato ili je obrnuto to ćemo vjerovatno saznati u sledećim dijelovima koje jedva čekam da nastavim da čitam.
Posebnu pažnju mi je zapravo privukao sam kraj ovog prvog dijela gdje u svom beznađu velikog slavlja Elena zapravo uviđa nezadovoljstvo ljudi oko sebe, svu tu „ustajalost“ kojom odiše rejon , sve ono što je nekada predstavljalo njihov svijet, a sada guši i postaje tijesan za nju.

 
Dok sam čitala pronalazila sam se kako u Eleni tako i u Lili, zavisno od situacije. Znate ono kada ste pomalo ljubomorni na svoju drugaricu, a jako je volite, mada ipak želite biti bolji od nje. No kada ona posustane i vi želite posustati jer mislite da je tako bolje. Iako Elena smatra da dobro poznaje svoju najbolju prijateljicu mislim da je zapravo nikako ne poznaje i da odrastanjem ta njena genijalnost prestaje. Mada Lilu niko ne poznaje i njena divlja, idealna i buntovna priroda ostaje ugušena malom sredinom, siromaštvom i ograničenim pogledima na svijet.

 
Na kraju mogu da dodam da ovdje priča ne staje, bacam se na čitanje drugog dijela „Priča o novom prezimenu“ i donosim vam svoje utiske o nastavku napuljske sage o dvije prijateljice.

 
Da li ste čitali genijalne prijateljice i kakvi su vaši utisci? Pišite mi da li ste se i vi pronašli u Eleninim pričama i da li vam je oživjela tinejdžerska osjećanja?

 

2 thoughts on “Moja genijalna prijateljica ~ Elena Ferante”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s