Severna kapija – Glasovi u tami ~ Danijel Jovanović

Kada sam prvi put pisala o “Severnij kapiji” nisam ni slutila da ću za nekih par mjeseci upoznati autora i imati priliku da prisustvujem promociji baš ovog drugog dijela romana o kome danas pišem. Danijel je jedan sjajan mladi autor koji me je oduševio svojom pistupačnošću i ljubaznošću, samim tim svima koji smo bili te večeri na promociji u Beogradu pružio jedno divno uživanje i druženje . Moram da navedem da sam tom prilikom upoznala i sjajnu Aleksandru Jevtović bez čijih ilustacija ova priča ne bi imala toliku draž koju nam je ona još više približila.Ona vam dođe kao jedna od čarobnica iz Danijelovog svijeta mašte 🙂 .

Processed with VSCO with t1 preset

 

 

Što se tiče samog romana, oni koji su čitali prvi dio znaće o čemu pričam, ali za sve vas koji se niste susreli sa “Severnom kapijom” napisaću par uvodnih riječi. Priča nas vodi kroz pustolovine čuvene četvorke Suzane, Lile, Ilije i Semila,dijeca iz škole koja se susreću sa mračnim silama koje se kriju iza stare kapije. Svako od njih ima poseban dar zahvaljujući kome se bore protiv tih sila, a usput otkrivajući tajne simbole na putu do istih. Na kraju prvog dijela upoznali smo Margitu, Suzaninu sestru bliznakinju i sada je upoznajemo malo bolje i njena uloga , čitajući Glasove u tami, polako se kristališe.

 
Kao i u prvom dijelu autor nas podsjeća na Suzanin život u svom rodnom kraju, partrijahalne roditelje, zabrinutu majku i sve ono što skoro svaka porodica sa našeg podneblja proživljava u trenucima odlaska djece na školovanje. Nezaobilazne su velike torbe pune hrane, plakanje i brige na rastanku, nevjerovatno savršeno opisano , a to svi oni koji su jednom kroz to prošli znaju 🙂
Još jedna stvar koja mi se dopala sada , a i u prvom dijelu jeste poigravanje sa godišnjim dobima, savršeno oslikani praznici, prostorije i hodnici velike škole , da vas prosto magično uvuče u priču dok pored vas prolaze svi ti učenici, profesori i dok vam se pred očima odigrava mašta ovog mladog autora.
Opet učimo o slovenskoj mitologiji, simbolima i znacima, upozanajemo mitska bića,prolazmo kroz fantastiku i misteriju koja vas drži prikovane uz knjigu u iščekivanju novih događaja i iznenadnih obrta. Naši junaci su sada zreliji, dešavaju se prve ljubavi, razočaranja, ljubomore.
Moram da dodam da mi je Suzanina uloga ”starije” sestre svojoj sestri bliznaknji pomalo išla na živce, jer njena požtvovanost ju je gutala tako da je i sama polako prestala da živi svoj život prilagođavajući se sestri. Moram priznati da zbog toga Margita nije pobrala moje simpatije 🙂

 
Mogla bih da pišem još , ali se plašim da bih otkrila puno toga zato ću se zadržati ovdje. A svi vi koji volite fantastiku i misteriju dajte priliku ovom serijalu, nećete se pokajati,jer, ovo definitivno nije priča samo za mlađu populaciju.

 
Radujem se trećem dijelu, a što da ne i nekoj ekranizaciji usput 😉

Pozdrav do sledećeg posta !

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s