Priča o novom prezimenu~ Elena Ferante

Iako sam mislila da me prva knjiga “oduvala”  priznajem da je  nastavak ubjedljivo bolji, rekla bih slikovitiji (kada to kažem mislim na emocije i osjećanja glavnih junakinja). Naravno, one su sada i zrelije pa nam je taj prilaz olakšan, racionalniji, ubjedljiviji.

 

Processed with VSCO with t1 preset

 

I da, odmah da navedem da u ovom dijelu život zaista počinje da se “dešava” Lili i Eleni, počinju ljubavi, razvoj osjećanja, teške odluke, opraštanja,usponi i padovi, realni i pomalo teški za samog čitaoca. Moram priznati da me autorka uvijek dodatno rastuži na samom kraju,probije u osjećanja identifikacije sa glavnom junakinjom i to sasvim neočekivano, samo rečenicom ili dvije.

 

Sada već znamo da je Lila svoju sudbinu sama skrojila udajom za Stefana Karačija , vlasnika delikatesne radnje, pritajenog nasilnika, posesivno ljubomornog. E, to je još jedna stvar o kojoj bih navela par riječi. Naime, u knjizi je zastupljeno nasilje nad ženama od strane svojih muževa, braće. Uzimajući u obzir da su u pitanju šezdesete godine prošlog vijeka, pa i provincija Italije, pokušavam da shavtim da li se o tome ikada govorilo ili je jednostavno to bio dio “folklora” o kome se ćutalo i olako prelazilo kao što radi i sama autorka u knjigama.

Centralna radnja u ovom nastavku smještena je u period ljetovanja na Iskiji koji potpuno mijenja živote Elene i Lile, prevare, platonske ljubavi, ishitrene odluke. Pošto sam neko ko zaista nikada ne otkriva ključne detalje u svojim recenzijama da ne bih narušila čitaocu momenat iznenađenja i ovog puta ću ostati nijema i samo vas lagano provući kroz moja zapažanja, bez spojlera 🙂

Kroz ovaj nastavak Elena definitivno sazrijeva, shvata da život u rejonu postaje zagušljiv i naporan, pretrpan ogovaranjima, uvlačenjem u tuđe probleme, nevjerovatno opisujući njenu želju za odlaskom, a kasnije i osjećaj nepripadnosti.Nastavlja svoje školovanje, svoj razvoj . U ovom dijelu sam se i sama pronašla (dileme koje sam imala na početku studija) gdje savršensvo ne postoji, gdje nisi najbolji iako misliš da jesi, gdje postoje bolji, gde se trud i rad drugačije ispoljavaju.

Sa druge strane Lila i njen nimalo savršen život, ostanak u proviciji, talenat koji propada, postaje neko sasvim drugi utapajući se u neobrazovanu masu, boreći se za preživljavanje.

 

Iako sam se trudila da opišem ovaj nastavak , ali i generalno pisanje naše autorke , ipak sve može da se svede na jednu rečenicu u samoj knjizi :

“Priča je lijepa,veoma lijepo ispričana priča današnjice i napisana na način koji ne prestaje da iznenađuje; to pak nije ono ključno : ovo je treći put da čitam vašu knjigu i na svakoj stranici nailazimna nešto snažno za šta ne mogu da zaključim odakle potiče”

Upravo je to rečenica koja opisuje i moje zapažanje i to je ono što ovu priču čini toliko snažnom i uz to sveopšte popularnom. A kad smo već kod toga u novembru nam stiže i ekranizacija ove napuljske sage na HBO kanalima .Ostavljam vam trailer koji je skoro izašao,a vi mi obavezno pišite kako vam se dopada:

 

 

Pozdrav do sledećeg posta!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s