Eseška zmija ~ Sarah Perry

Kada mi neko ponudi knjigu i kaže „ radnja je smještena na englesko selo, u prirodu itd“, gotovo, prodato, dalja objašnjenja nisu potrebna. Sada , pošto ste saznali kako lako da mi uvalite knjigu , želim sa vama da podijelim svoje utike o romanu koji me je strašno zaintrigirao dok sam slušala i gledala recenzije stranih blogera .
Moram priznati da sam bila zadivljena koricama koje kao da su prizivale „dooođi, kupi me“ , te ja šta ću…
Nisam sigurna da li je ova knjiga prevedena i izdata kod nas , moja je hrvatsko izdanje, a izdavač je Profil knjiga.

 

Processed with VSCO with t1 preset

 

Dakle, pratimo Koru, ženu koja rano ostaje udovica i zajedno sa svojim sinom i svojom pomoćnicom nakon smrti supruga odlazi iz Londona u Eseks. Dolaskom na selo Kora potuno shvata da veliki grad i gužva više nisu okruženje u kojem želi da nastavi svoj život, pa se prepušta čarima malog mjesta, prirodi,tišini i mogućnosti da razivije svoju znatiželju u potrazi sa fosilima koje obala za sobom ostavlja. U svemu tome najveću draž joj pretstavlja priča o mitskom biću , Eseškoj zmiji, koja navodno odnosi živote i prijeti da se svakoga trenutka pojavi na obali Blekvotera. Na tom svom putu kroz seoski život Kora upoznaje seoskog sveštenika Viliama i njegovu porodicu, suprugu Stelu i dvoje djece.
Međutim, kroz roman se provlače likovi, nikako usputno već zauzimaju veći dio ove priče, po mom mišljenju bespotrebno : Luk Geret, potajno zaljubljen u Koru, doktor koji je liječio njenog preminulog supruga ; bračni par Čarls i Ketrin (morala sam da provjerim da li su im zaista to imena jer su toliko “bitna” da sam zaboravila); Edvard Barton mladić koga dr Geret uspješno operiše, Naomi Benks djevojčica koja nestaje i mnogi drugi. Znam da vam ovo zvuči kao nabacana gomila imena bez ikakvog značenja , ali vjerujte i meni je tako djelovalo dok sam čitala ovaj roman.
Iskrena da budem potpuno zbunjeno sam čitala (da ne kažem i jako dugo jer mi je sve to  bilo dosadno). Na momente sam se pitala zbog čega autorka uvodi neke nebitne likove , nadajući se da će na kraju oni imati neku svrhu, međutim ja je nisam pronašla.
Jedino što je meni držalo pažnju bila je veza između Kore i sveštenika Viliama, ta njihova konekcija, pisma koja jedno drugom pišu, uzajamno razumjevanje i na kraju naravno ljubav.
Ako je možda postojala neka poenta u ovoj priči , ja mislim da je nisam baš shvatila . Tu ne mislim na neke očigledne stvari (zabranjena ljubav, strah od nečega što ne postoji, borbenost i samostalnost žena u društvu). Ako ste čitali i shvatili tu poentu , mislim na neku malo dublju, skrivenu poruku, molim vas pišite mi i prosvijetlite me!
Sve u svemu, mislim da je ova knjiga previše hajpovana (što bi mladi rekli) da pored savršenih korica apsolutno nema neku zanimljivu priču.
Da dodam da je cijeli roman napisan tako kao da gledate film, prebacuje se “scena” sa lika na lik iz pasusa u pasus, dakle vrlo brzo vas prebacuje sa jednog kraja na drugi za šta je meni trbalo vremena da se naviknem.
Knjizi sam dala tri zvjezdice i to samo zbog priče između Kore i Viliama i savršenih opisa eseške prirode.

 
Da li ste čitali ovu knjigu, kakvi su vaši utisci?

 

Pozdravljam vas do sledećeg posta!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s