Tes od roda D’Erbervila ~ Tomas Hardi

Prvo pitanje koje sam sebi postavila bilo je zašto pobogu ovu knjigu nisi ranije pročitala?!
Znala sam naravno za ovaj roman, obožavam Hardija, ali eto, jednostano nije bilo prilike. Kada sam vidjela ovo najnovije izdanje iz Lagune to je bilo to.

 

Processed with VSCO with t1 preset

 

Ne znam odakle početi moju priču, kažem moju jer znala sam da sam Tesu već negdje vidjela, još kao klinka , na jednoj od verzija filma,  znala sam da sam bila ponešena ljubavlju koje ovaj roman (tada film) nosi. Ali tada nisam znala ko je Tes od roda D’Erbervila i da zapravo postoji knjiga o kojoj ću danas pisati.
Knjiga je podjeljena u sedam faza, kroz sve faze život jedne djevojke /žene prepliće se sa nevinošću, bolom, hrabrošću , ljubavi. Sve je to ono kroz šta prolazi naša junakinja gurnuta u vatru pohlepe,  natjerana siromaštvom i osjećanjem krivice.
Kada usled nepažnje Tesina porodica ostane bez svog konja, jedinog izvora prihoda, Tes biva poslata (na zahtjev njene majke) da se bori za njihov opstanak  tako što će na iznenadno saznanje da ima plemićko porijeklo izbaviti se siromaštva odlaskom kod gospođe D’Erbervil koja će im pomoći.  Međutim, ta mogućnost biva otežana jer upoznaje Aleka D’Erbervila koji je njenu naivnost i nevinost iskoristio i zauvijek obilježio život jedne mlade djevojke.
Težak život,  naporan rad, sve to isprepleteno vremenskim prilikama i neprilikama, selo, okruženje, stid i sramota porodice slomilo se na breme djevojke koja je samo htjela ljubav i dobro onome koga voli. Tes je spremna da se žrtvuje za druge, umre za ljubav, ali i učini neke mnogo gore stvari koje je dovode do nesrećne sudbine.
U romanu postoji dio koji je meni najljepši, a to je treća faza “Prezdravljenje” kada Tes stiže u Dolinu mljekara, postaje mljekarica, okružena divnom prirodom i ljudima, mjesto gdje upoznaje Ejndžela Klera. Ljubav pomješana sa strahom od saznanja njene prošlosti, prosidba i na kraju odlazak.
Kroz taj dio sam guštala i odugovlačila da bih što duže upijala ljepote ovog romana. Da li vi to radite?

 

Željela bih i dalje da pišem o Tesi, mogla bih, ali se plašim da ću time ljudima koji je nisu pročitali baš tako pokvariti to uživanje čitanja ove knjige (mada savršeno pisanje Tomasa Hardija niko ne može da vam pokvari i prenese u potpunosti) .
Za kraj, toliko sam srećna što sam konačno pročitala ovu knjigu. Svrstana je u najbolje knjige koje sam ikada pročitala . Što sam doživjela Tesu baš onako kako sam je doživljavala i dok sam kao klinka gledala film.

 

Da li ste čitali ovo remek-djelo?

 

 

Pišite mi utiske o Tesi, radujem se vašim komentarima!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s