Norveška šuma ~ Haruki Murakami

Ovo svakako nije prva knjiga od Murakamija koju sam pročitala, ali jeste najviše “hajpovana” što bi mladi rekli. „Hajp“ to vam dođe kao potpuno uzbuđenje zbog nečega.

Dakle, ovo jeste jedna od najviše hvaljenih knjiga Harukija Murakamija. Eto tako.

 

Processed with VSCO with t1 preset

 

E sad, ja sam baš tako i krenula da je čitam. Naoštrila se da me čeka luda vožnja (ne čitam previše recenzije o nekoj knjizi da mi se ne bi pokvario utisak, samo ovlaš pređem) ali avaj!

Već na početku shvatam da to možda nije dobra knjiga u ovom trenutku, da je potpuno okrenuta nekim teškim i mračnim temama u kojima slabo šta interesantno ja tu pronalazim.

 

 

Priču nam priča Toru Vatanabe, mladić, student, potpuno nedodirljiv meni, kako po emocijama tako po ponašanju, doduše sa jedne strane. O drugoj ćemo malo kasnije.

Vatanabe živi u Tokiju u studenstskom domu. No prije svega toga od njega saznajemo da je još u školi izgubio svog najboljeg prijatelja Kuzukija koji je izvršio samoubistvo jedne večeri nakon druženja sa njim, sasvim obične večeri nakon odigrane partije bilijara.

 

Još jedna jako bitna ličnost u cijeloj priči je Naoko, djevojka njegovog najboljeg prijatelja, treća od čuvene trojke.

Taj događaj zapravo povezuje našeg glavnog junaka sa Naokom i stvara se posebna veza, ljubav.

Međutim, Naoko završava u sanatorijumu za duševno oboljele i tu počinje druga strana koju sam već napomenula.

Kada Toru dolazi kod Naoko, kratki period proveden u njenoj kućici, druženje sa njenom cimerkom i najboljom prijateljicom Reiko roman prerasta u potpuno blaženstvo, baš kao i život koji su vodile njih dvije. Potpuno čist i nevin.

U cijeloj toj priči Vatanabe upoznaje Midori, djevojku sa fakulteta, koja mi je na trenutke djelovala simpatično šašavo, a opet sa druge strane neko ko je skrenuo sa pameti i mislila sam se da li je na pomolu još jedna duša u rastrojstvu koja će završiti znamo kako.

 

Hmmm, da li knjiga ima neku poentu pitamo se? Paaa vjerovatno postoji, zapravo sigurna sam. Međutim ne želim još uvijek da dajem potpuni zaključak. Možda treba da prođe koji dan još jer sam je sinoc završila, a evo već danas vam pišem ovo.

Pitate se zbog čega pobogu naziv “Norveška šuma” kakva veza ima sa Norveškom sad 😀 . Knjiga naime nosi naziv po pjesmi Bitlsa “Norwegian Wood” što je bila omiljena pjesma Naoko zapravo jedna od omiljenih (meni jako depresivna…sorry ljubitelji).

 

Ovdje stajem sa ovom pričom, kraj ćete protumačiti kako sami želite (znam da su bile neke polemike da li glavni junak ostaje u životu ili ne) ali mislim da je to na svakom čitaocu da sam odluči bas onako kako želi.

 

Za kraj knjizi dajem tri zvjezdice i definitivno se, u ovom pretprazničnom raspoloženju, bacam na neke veselije teme 😉

 

Da li ste čitali ovu knjigu, kakvi su vaši utisci?

 

Pozdrav do sljedećeg posta!

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s