Gotovo je s Edijem Belgelom ~ Eduar Luj

Kada je Laguna najavila ovaj naslov u pripremi prije mjesec, dva, strašno me je privuklo i imala sam u planu da kupim ovu knjigu.  Ali zaista nisam znala o kom autoru se radi i kakva me priča zapravo čeka.

 

 

Processed with VSCO with t1 preset

 

Elem, danas vas upoznajem sa Edijem Belgelom, dječakom iz francuske provincije. Odrasta u radničkoj siromašnoj porodici, odrasta uz agresivnog oca (agresivnog na riječima), braću i sestru, majku, odrasta uz selo, pimitivizam, nasilje. A sve to uz svoju ličnu “anomaliju” koja ga razlikuje od drugih (što je potpuna sramota jer razlikovati se ne smiješ, uklopiti se moraš) sa piskutavim glasom i čudnim prenaglašenim pokretima.
Zbog svega toga ovaj dječak postaje žrtva nasilja, zlostavljanja, osude. A pitanje koje  se postavlja – da li ga samo bijeg može spasiti svega toga ili ga ipak sve to nastavlja dalje da prati?  Napomena, za neke opise će vam trebati jači želudac, tako da, ako ste osjetljivi ovu knjigu preskočite. Ako ste uopšte osjetljivi na nasilje nad djecom nemojte da čitate, što se podrazumjeva i za mlađe od 18 godina.
Kroz knjigu pratimo borbu jednog mladog bića sa samim sobom, pored toga i borbu da se uklopi u okruženje i da postane društveno prihvatljiv u primitivnoj sredini. Autor opisuje sve, bez uvijanja u šareni papir, bez naglašavanja užasa u svojim rečenicama, sve je tako pitko i lako se čita kao najjednostavnija priča, a to ni približno nije. I to je ono što ovo djelo čini izuzetnim.
Naći ćete nevjerovatne citate u ovoj knjizi , a ja ću vam ostaviti dva :

 
“Kasnije ću,i na nekom drugom mjestu, shvatiti da je uspješna žena ona koja vodi računa o sebi, zarađuje, razvija karijeru, koja ne rađa djecu prebrzo,a ni premlada”
“Ko se duboko u sebi ne osjeća kao muškarac voli tako da izgleda, a ko poznaje svoju slabost rado se razmeće snagom.”

 

Ovo jeste autobiografski roman, pisac je promjenio ime i danas se smatra jednim od najboljih mladih autora Evrope. Knjigu je napisao 2014. godine kada je imao svega 21 godinu.

gotovo je s edijem belgelom
Eduar Luj  (fotografija preuzeta sa interneta)

 

Prodata je u nevjerovatnom tiražu što smataram izuzetnim jer glas odbačenog i “drugačijeg”,  diskriminisanog treba svi da čuju.

 

 
Knjizi sam dala pet zvjezdica i mislim da bi svi trebali da se upoznaju sa očajem kroz koji prolazi jedna osoba zbog onoga što jeste,a što okolina ne smatra prihvatljivim. Koliko ćemo ćutati o diskriminaciji u školama, na radnim mjestima, na ulici? Možda do trenutka kada i nas obilježi, možda ni to nije dovoljno.

 

Da li ste čitali ovu knjigu ili neku drugu od istog autora?

 

 

Pozdravljam vas do sljedećeg posta

 

3 thoughts on “Gotovo je s Edijem Belgelom ~ Eduar Luj”

  1. Nisam čitala, ali imam je u planu za nekad kad mi naiđe pod ruku, baš zato što verujem da treba podržati umetnost koja priča priče marginalizovanih. Nije stvar samo u angažovanosti, naravno, treba i da bude kvalitetno, a čula sam pozitivne kritike ljudi čiji sud o tome cenim.

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s