Knjige koje sam kupila po preporuci bookstagramera, booktubera i blogera

Na ideju da pišem o ovome sam došla kada sam negdje naišla na klip “youtubers made me buy it”. Ako se neko sjeća vrlo je popularno bilo snimati klipove šta ste kupili na preporuku youtubera . A ja sam kod sebe uvrstila i bookstagramere i blogere jer znamo svi da je bookstagram zajednica velika i jaka, mislim čak i najveća od navedenih i da raste iz dana u dan sve više.

Neke od ovih knjiga sam pročitala, već  pisala o njima, a neke još nisam ili sam odustala od čitanja istih. Inače, nisam neko ko se odmah zaleti da kupi svaku knjigu koju vidi na instagramu ili youtubeu, ali volim da istražim dobro pa ako mi se , uz sve pohvale na mrežama, svidi i radnja, ja je kupim. Ok, možda za neke nisam baš mnogo razmišljala pa bacila pare 😀

Knjige koje ću navesti sam kupila u neko skorije vrijeme , recimo u posljednjih godinu dana, tako da neću računati one starije kupovine. Na kraju ću za svaku od njih staviti mali zaključak je li vrijedilo kupiti je.

 

 

144947425x

 

  • “Milk and Honey”  Rupi Kaur ~ mislim da je ova knjiga rasturila instagram u 2018. godini. Čak i da je jedna od najslikanijih knjiga na društvenim mrežama. Pa tako i kod nas. Ja sam uzela na engleskom jeziku jer je izrazito laka za čitanje i možda baš taj originalni jezik prenosi emociju vjernije ili dublje. Kao što vjerovatno već znate,u pitanju je poezija , pa ako niste ljubitelji iste onda ovu knjigu možete preskočiti.

          Zaključak : za mene da, volim poeziju i volim način na koji je pisana uz ilustracije.

 

 

 

IZA-ZATVORENIH-VRATA-242x0-00007423727255

 

  • “Iza zatvorenih vrata” B. AParis ~  ljetos sam bila u potrazi za dobrim trilerima i bila u fazi čitanja istih. Malo sam guglala i naletjela na ovaj naslov na blogu kod Aleksande “Books and Lilies”, a pošto je ona jedna od onih kojima zaista vjerujem , kupila sam ovu knjigu prvom prilikom. Recenziju nisam radila na blogu , ali je imate ukratko na mom Facebook i Instagram nalogu. Ako volite trilere topla preporuka!

        Zaključak : za ljubitelje trilera vrijedi. Još više ako je ulovite na nekoj akciji u Vulkanu.

 

 

 

sudjaje_i_furije_vv

 

  • “Suđaje i furije” Loren Grof ~ E ovo je knjiga za koju sam se zaletjela pri kupovini. Znala sam da sam je viđala negdje po mrežama , ali nisam čak bila ni sigurna u radnju iste, kao ni da li je to nešto što bi meni moglo da se dopadne. Počela sam je čitati, stigla do recimo polovine i nisam se mogla natjerati dalje . Razočarala me je jer se radnja jako sporo odvijala, koliko se sjećam, jer sam je još početkom prošle godine počela da čitam. Nije mi bila interesantna, nije me vukla na dalje čitanje i eno je i sad skuplja prašinu na polici.

Zaključak : meni ovaj trošak nije trebao, ali ko zna, možda joj nekad dam drugu šansu. Možda.

 

 

 

moja_genijalna_prijateljica_vv

 

  • “Moja genijalna prijateljica” Elena Ferante ~ Ok i ptice na grani znaju koliko volim genijalne prijateljice i koliko sam vas i sama udavila njima 😀 Ali da znate da su prvo mene davili 😀 Prva knjiga je na instagramu bila bum! Tako da sam odlučila i ja da uskočim u vagon i eto me. Čitam treći dio. Polako gustiram. Prvu sezonu serije progutala, željno iščekujem drugu i tako 🙂

Zaključak : nastavila sam sa kupovinom drugog, trećeg i četvrtog dijela, tako da je za mene svakako vrijedilo!

 

 

Iluminae_korica.cdr

 

  • “Illuminae” Ejmi Kaufman i Džej Kristof ~ Evo je još jedna popularna knjiga kako kod naših instagramera i booktubera , tako i kod inostranih. O kakve pohvale sam slušala, potpuni blow mind. Ljudi su pričali i pisali o ovoj knjizi sa nevjerovatnim ushićenjem. Tako da sam je na Sajmu knjiga 2017. godine kupila. Znala sam da se sastoji iz više dijelova, ali sam bila toliko pametna da uzmem, za početak, samo prvi. Pročitala sam ovu knjigu, da, jako je interesantna i drži pažnju, vuče da je i dalje čitate. Potpuno drugačije pisana i ilustrovana nego bilo koja druga, ali… Nećete vi tu naučiti bog zna šta. Imate brdo filmova na ovaj fazon koje možete besplatno gledati.

Zaključak : obzirom da knjiga nije jeftina ,kod nas mislim da su izadata prva tri dijela i da jedna košta 1400 din.(oko 12€), mislim da ne vrijedi, osim ako toliko mnogo volite fantastiku, onda bolje kupiti na sajmu ili nekim akcijama.

 

 

 

moja_baka_vam_se_izvinjava-fredrik_bakman_v

 

  • “Moja baka vam se izvinjava” Fredrik Bakman ~ u nizu navedenih knjiga, ovu jedino nisam počela da čitam, tako da o njoj ne mogu nešto više da pišem, osim da je nakon čuvenog Uvea, napravila takođe veliki bum na mrežama. Ako je dobra makar i malo kao što je Uve (inače, ako niste znali “Čovjek po imenu Uve” je najviše pozajmljivana knjiga u 2018. u bibliotekama u Beogradu) onda je zaključak da svakako vrijedi.

 

 

 

 

Dok sam pislala ovaj tekst sjetila sam se još nekih knjiga koje sam kupila na preporuku, ali to ću vjerovatno ostaviti za drugi put.

 

 

Da li imate naviku da kupujete knjige ukoliko vas privuku na društvenim mrežama ili idete po svom izboru?

Jeste li čitali neke od gore pomenutih knjiga?

 

 

 

Pozdravljam vas do sljedećeg posta!

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s