Devojka ~ Ketrin Kukson

Laguna je skoro izdala ovu knjigu i prvi put sam je vidjela na instagramu kod jedne djevojke. Odmah me je privuklao taj vizuelni izgled (nema potrebe da objašnjavam zašto :D) plus, otprilike je nagovješteno o čemu se radi, rekla sam: ” ok, ovo je sigurno nešto što bi ti se dopalo”.

 

Processed with VSCO with t1 preset

 

Ketrin Kukson je neko ko je napiso preko stotinu knjiga. I sama je imala nevjerovatno težak život kao većina njenih junakinja u romanima koji su prevedeni na 26 jezika i koji su prodati u preko 130 miliona primjeraka širom svijeta. Da 130 miliona, dobro ste pročitali! Ako do sad niste znali za ovu ženu sigurno će vam ove brojke mnogo toga reći. O Ketrin Kukson se može mnogo pisati… Možda jednog dana i posvetim post posebno o njoj i njenom životu.

 

Iako je ovo bila prva njena knjiga koju sam pročitala, namjeravam da malo više istražim koje su to izdavačke kuće kod nas izdale njene romane pošto, za sada, ne uspjevam da pronađem ništa osim ove knjige. Ukoliko znate nešto više o tome , pišite mi!

 

Dakle , ovo je jedna priča koja je toliko lijepo i pitko opisana, onako kako biste ,dok gledate film, posmatrali pokrete i čuli šuštanje haljine. Onako kako biste vidjeli unutrašnjost kuće koju će vaša mašta, a uz pomoć autorkinih opisa, mnogo vjernije dočarati nego  film (o da, postoji i filmska verzija iz 1996.).

 

Catherine Cookson: The Girl - Picture Shows: Jill Baker as Anne Thornton
Iz filma “The Girl” 1996.

 

 

Hana Bojl je djevojčica koju je njena majka na samrti ostavila Metjuu Torntonu, oženjenom , imućnom čovjeku, ocu četvoro djece, navodeći da je to njegova ćerka i da o njoj treba da se brine. On odlučuje da je zadrži u svojoj kući i pruži joj isti status kao i ostaloj djeci. Međutim, njegova supruga takvo nešto ne želi da prihvati  i sav svoj bijes iskaljuje na nedužnom djetetu. Djevojčica zaštitu pronalazi u “utvrđenoj kući” na brdu , kod dječaka Neda Ridlija trgovca konjima i njegovog dede.

Kroz knjigu pratimo njeno odrastanje i život nakon smrti svoga oca kada postaje potpuno prepuštena ženi koja joj se neposredno sveti tako što sada njenu sudbinu uzima u svoje ruke i udaje je za lokalnog mesara Freda Loama.

Koliko jedna malda žena može da istrpi, da ništa ne može da je omete u njenoj želji i ljubavi prema drugom čovjeku iako okruženje nameće moralna načela koja na nju ne utiču niti je sputavaju da ostvari svoju sreću?

Ono što nas Hajna Bojl uči jeste da za sreću nije potreban nikakav materijalni stimulans i da je sve uzaludno ako nema ljubavi. Koliko se život mijenja od dna do vrha i koliko za nju to nema vrijednost ukoliko je ne prati lično zadovoljstvo i ljubav čovjeka koga voli.

 

Jedina zamjerka ovom romanu jeste što likovi i njihove emocije nisu malo dublje opisani. Kao da je autorka akcenat stavljala na trenutke i sitne momente da bi dočarala sliku. Iako je Hana  hrabra mlada žena, njenu duboku emociju i bol slabo osjetimo čitajući roman, ali to pripisujem tome što je roman pisan u trećem licu i pretostavljam da je tada ta dublja slika izostala.

 

Knjizi sam dala četiri od pet zvjezdica i preporučila bih je svima onima koji vole ljubavne romane , britanske kostimirane drame i onima koji vole čitati o hrabrim ženama.

 

Da li ste čitali ovu knjigu?

 

Pišite mi vaše utiske!

Pozdrav do sljedećeg posta

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s