Aplikacije za knjigoljupce

Koliko aplikacije za čitanje knjiga služe i da li ih koristimo?
Iskreno, da nije društvenih mreža za neke od ovih aplikacija koje ću da navedem ne bih ni znala. Znate kako se informacije šire , pa sam i ja prikupila neke koje su mi bile interesantne , a možda se i vama dopadnu (mada vjerujem da većina vas već zna za iste).

Processed with VSCO with t1 preset

-GOODREADS ovo je definitivno aplikacija koju najduže koristim , a najviše zbog godišnjih izazova koje vjerovatno većina knjigoljubaca određuje svakog 1.januara , pa na kraju, ili uspije da pročita broj knjiga za tu godinu ili ne. Moram priznati da me zaista ljudi iznenade brojem pročitanog, da se nekad zapitam šta sa mnom nije u redu :D. Još jedna stvar zbog koje Goodreads može biti praktičan jesu recenzije ili ocjene knjiga koje želite čitati. Odlično je urađena i opcija za spojlere tako da vam neće otkriti puno ukoliko sami ne kliknete na sakriveni sadržaj.
Ova aplikacija je besplatna i mogu je skinuti kako korisnici Android , tako i korisnici iOS uređaja.

https://www.goodreads.com/

 

 

-BOOKMATE je aplikacija koja može biti vrlo praktična za ljude koji često putuju i nemaju tu mogućnost da sa sobom nose sve svoje knjige . Zato, na Bookmate aplikaciji su se potrudili da dosta naslova na svom maternjem jeziku (za sad znam da postoje na srpskom jeziku) nosite u svom telefonu i čitate kad god poželite… Zapravo, to je greška,možete čitati samo kada ste online, dakle jedan minus od mene zbog toga. Trude se da dopunjavaju svoje virtuelne police sa što većim brojem naslova i što novijim izdanjima. Ono što je nabolje kod ove aplikacije jeste što zapravo ne morate kupovati knjige , pogotovo one koje biste čitali , ali možda za njih ne želite da izdojite novac.  A , kad smo kod toga, ova aplikacija ipak nije besplatna, zapravo, dobijete priliku da je koristite 7 dana besplatno ( ili možda duže zavisno od toga da li je u toku neka akcija), a nakon toga svaki mjesec se plaća . Koliko se sjećam mjesečna pretplata je oko 7 evra. Takođe, kada se pretplatite imate i mogućnost pristupa audio knjigam kao i stripovima.
Takođe je dostupna za korisnike Android i iOS uređaja.

https://bookmate.com/

 

 

-LEIO za koji sam skoro saznala je aplikacija namjenjena za one koji čitaju više knjiga istovremeno. Ja generalno ne spadam u tu grupu pa je slabo koristim. Ova aplikacija omogućava da mjerite svoje vrijeme koje provedete čitajući , a pored toga , sama aplikacija vam određuje na osnovu toga okvirno vaše čitalačke navike. Takođe, možete organizovati svoje vrijeme tako što ćete označiti kada planirate završiti čitanje neke knjige i koliko stranica na dnevnom, nedeljnom ili mjesečnom nivou želite da čitate.
Nažalost, ova aplikacija je dostupna samo za iOS uređaje.

http://leio.co/

 

 

-HOW LONG TO READ zapravo nije aplikacija. U pitanju je sajt na kome se nalazi veliki broj naslova. Na sajtu pronađete svoju knjigu (opcija search) i pročitate prvu stranu. Na osnovu toga sajt mjeri vašu brzinu čitanja i daje vam prosječno vrijeme koje bi vama bilo potrebno za čitanje date knjige. Vrijeme koje je sajt izračunao ostaje sačuvano i na osnovu tog vremena sajt vam izračuna prosječno koliko vam je potrebno za čitanje i drugih knjiga koje odaberete.
Ono što je dobro, ovaj sajt najavljuje svoju saradnju sa Goodreadsom,  tako da će na toj aplikaciji uskoro moći da se računa prosječno vrijeme. Jeej!

http://www.howlongtoreadthis.com/

 

 

To bi bile aplikacije koje sam ja isprobala, a za koje mislim da su vrijedne za instaliranje.
Da li koristite aplikacije za knjige i čitanje? Ako imate neku preporuku pišite!

 

 

Pozdravljam vas do sljedećeg posta

2 thoughts on “Aplikacije za knjigoljupce”

  1. Ja koristim od ponudjenih samo Goodreads. Imam nalog od 2012 godine, aktivnija sam od 2016-e. Pokusala sam sa Bookmate-om ali sam ja nesto iskomplikovala, tako da je necu instalirati u skorije vreme. Predlozila bih ti aplikaciju Delfi, koja je promovisana na Sajmu prosle godine. Knjige su duplo jeftinije na njoj, a mozes od ponudjenih uvek da procitas prvih par poglavlja.

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s