Grobna tišina ~Arnaldur Indridason

Generalno volim krimi romane i ne znam zbog čega ih u posljednje vrijeme baš slabo čitam. Htjela sam nešto što će mi držati pažnju dok sam na putu, u pauzama, prevozu.

 

I tako otkrih inspektora Erlendura . Rekoše mi da je ovo zapravo Indridasonova druga knjiga u serijalu od tri, međutim, koliko sam shvatila, svaka je za sebe i u pitanju su različiti slučajevi.

U prvoj rečenici sam znala da me čeka nevjerovatno ogoljen stil pisanja ( postoji li to? vjerovatno ne), tako da surovo prolazite kroz različita dešavanja iz rečenice u rečenicu.

 

Processed with VSCO with t1 preset

 

Pisac nevjerovatno savršenim stilom vas provlači kroz priču, ne samo jednu već dvije i više, možda sve to tako da bi zapravo čitaoca zbunio još više.

Dakle, o čemu se zapravo radi. Na dječjem rođendanu student medicine otkriva da se jedno dijete ne igra sa običnom igračkom već je u pitanju ljudska kost.

Kada otkriju da se u susjednom dvorištu nalaze kosti zakopane tako da se po polažaju ruke primjećuje da je neko zakopan živ, počinje istraga za ispektora Erlendura. Istraga ne daje baš najbolje rezultate baš zbog toga što forenzičari ustanovljuju da je leš zakopan mnogo godina ranije, recimo pedeset/šezdeset godina.

Lik inspektora je opisan toliko dobro, faktički kao da ga poznajete…na primjer kao ćudljivog komšiju ili nekog rođaka koga svi smatraju čudakom.

Kroz knjigu mi zapravo uopredo pratimo tri radnje . Sadašnju , kada otkrivamo zakopane kosti,  samu istragu da se otkrije ko je “milenijumski čovjek”, kako su ga zvali, zatim, pratimo život  inspektora , njegov odnos sa porodicom , generalno ćerkom. I, na kraju, priču jedne petočlane porodice iz perioda nakon Drugog svijetskog rata i nasilje koje se odigrava u toj porodici.

 

 

Nakon pročitane knjige neke stvari su mi ostale nejasne, svari koje su vazane za  potpuno druge ljude, o jednoj propaloj ljubavi, o porodičnoj sramoti itd. i sve to ostaje nerazjašnjeno. Pretpostavljam da je u pitanju nešto što je vjerovatno povezano sa druge dvije knjige, javite mi ukoliko ste čitali.

 

Knjizi sam dala pet zvijezdica i ako ste ljubitelj krimi romana topla preporuka. Ja ću svakako nabaviti i “Glas anđela” i “Močvaru”, druge dvije knjige iz edicije o inspektoru Erlenduru.

Za ovo djelo  Indridason je nagrađen nagradom Gold Dagger za najbolji krimi roman godine u svijetu.

 

 

Da li ste čitali ovu ili neku od knjiga ovog autora? Kakvi su vaši utisci?

 

 

Pozdravljam vas do sljedećeg posta

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s