Mi smi ti ~ Golnaz Hašemzade Bunde

Prije par dana smo razgovarali o ovoj knjizi na jednom mini sajmu knjiga koje je organizovala izdavačka kuća Štrik u Poletu u Beogradu, gdje su na ovu temu pričale sjajne djevojke sa Instagrama i Youtube-a Anja, Andijana i Slavka.

Znam da je knjiga u posljednje vrijeme popularna na mrežama, a jasno mi je i zbog čega. Na jednostavan način je opisan jedan život, opraštanje od istog, veza između članova porodice kao i sama veza sa zemljom iz koje se potiče.

 

Processed with VSCO with t1 preset

 

Posmatramo Nahid iz dva ugla, prvo kao djevojku od dvadeset godina,učesnicu revolucije u Iranu, koja se bori za „bolje sutra“ i Nahid sada, ženu u pedesetim godinama koja sazaje da boluje od teške bolesti, daleko od svog korenja u drugoj državi.

Kroz čitavu knjigu je opisana unutrašnja borba jedne žene  sa samom sobom, sa bolešću, mada, primjetno nju napušta ta borbenost i sada prerasta u sebičnost što će svaki čitalac primjetiti.

Autorka nas provlači kroz brojne teme sa kojima smo svi, bilo posredno ili neposredno povezani : migracije, nasilje u porodici i bolest. Takođe, veza između majke i ćerke, kako Nahid i Amar , tako i Nahid sa svojom majkom.

Sigurna sam da svi mi možemo da se pronađemo makar u jednoj situaciji kroz koje prolazi glavna junakinja. Zanima me, ukoliko ste čitali, gdje se vi pronalazite?

Jedino razočaranje sa moje strane, ako mogu tako to da nazovem, jeste u Nahid  kada sazna za svoju bolest (ništa ne „spojlujem“, to vas čeka na samom početku knjige) gdje gubi onu borbenost koju je imala kao mlada revolucionarka i potpuno pesimistički prilazi tom problemu. Mada, mislim da je to zapravo odraz njenog drugog lika koji je postala nakon toliko godina u tuđoj zemlji.

 

 

Dala sam joj četiri zvjezdice i preporučla bih je svima ,ženama posebno.

 

 

Pišite mi ukoliko ste čitali ovu knjigu kakvi su vam utisci?

 

 

 

Pozdrav do sljedećeg posta

 

 

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s