Mi smi ti ~ Golnaz Hašemzade Bunde

Prije par dana smo razgovarali o ovoj knjizi na jednom mini sajmu knjiga koje je organizovala izdavačka kuća Štrik u Poletu u Beogradu, gdje su na ovu temu pričale sjajne djevojke sa Instagrama i Youtube-a Anja, Andijana i Slavka.

Znam da je knjiga u posljednje vrijeme popularna na mrežama, a jasno mi je i zbog čega. Na jednostavan način je opisan jedan život, opraštanje od istog, veza između članova porodice kao i sama veza sa zemljom iz koje se potiče.

 

Processed with VSCO with t1 preset

 

Posmatramo Nahid iz dva ugla, prvo kao djevojku od dvadeset godina,učesnicu revolucije u Iranu, koja se bori za “bolje sutra” i Nahid sada, ženu u pedesetim godinama koja sazaje da boluje od teške bolesti, daleko od svog korenja u drugoj državi.

Kroz čitavu knjigu je opisana unutrašnja borba jedne žene  sa samom sobom, sa bolešću, mada, primjetno nju napušta ta borbenost i sada prerasta u sebičnost što će svaki čitalac primjetiti.

Autorka nas provlači kroz brojne teme sa kojima smo svi, bilo posredno ili neposredno povezani : migracije, nasilje u porodici i bolest. Takođe, veza između majke i ćerke, kako Nahid i Amar , tako i Nahid sa svojom majkom.

Sigurna sam da svi mi možemo da se pronađemo makar u jednoj situaciji kroz koje prolazi glavna junakinja. Zanima me, ukoliko ste čitali, gdje se vi pronalazite?

Jedino razočaranje sa moje strane, ako mogu tako to da nazovem, jeste u Nahid  kada sazna za svoju bolest (ništa ne “spojlujem”, to vas čeka na samom početku knjige) gdje gubi onu borbenost koju je imala kao mlada revolucionarka i potpuno pesimistički prilazi tom problemu. Mada, mislim da je to zapravo odraz njenog drugog lika koji je postala nakon toliko godina u tuđoj zemlji.

 

 

Dala sam joj četiri zvjezdice i preporučla bih je svima ,ženama posebno.

 

 

Pišite mi ukoliko ste čitali ovu knjigu kakvi su vam utisci?

 

 

 

Pozdrav do sljedećeg posta

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s