Ni ovde, ni tamo. Putešestvije po Evropi ~ Bil Brajson

Bil Brajson je Amerikanac koji piše putopisne članke za Independent i Tajms. Rođen je u Ajovi , u Americi, a trenutno živi u Engleskoj.

 

Processed with VSCO with t1 preset

Ovo Lagunino izdanje njegove knjige je iz “davne” 2004. godine i zato, na samom početku, zamjerka za mnoštvo gramatičkih i slovnih grešaka. Par puta sam se vraćala na određenu riječ da bih provjerila šta zapravo piše.

No, na stranu sve to, Brajson nam priča o svom putovanju po Evropi , pretežno vozom, sjećajući se svog posljednjeg putovanja sa prijateljem iz 1972.

 

Mislim da se u knjizi ne navodi tačno godina kada se ovo putovanje odvijalo, ali pretopstavljam da su u pitanju kasne osamdesete godine obzirom na neke detalje, posebno kada je u pitanju Jugoslavija. O da, imala sam blagu tremu kada je, pred kraj, stigla na red i Jugoslavija, jer Brajson često, kroz svoje opise, sarkastično konstatuje kako izgled grada tako i naciju. Što mislim da nije opravdano obzirom da se na nekim mjestima zaustavlja na dan ili dva, a budimo iskreni jedna nacija ne može dovoljno dobro da se upozna za tako kratko vrijeme.

 

Međutim, pored svega toga, mnogo ćete naučiti od Brajsona jer će vam, opisujući svako mjesto, dodati malo istorije tako da ćete sigurno biti bogatiji za neko novo saznanje.

Voljela bih kada bi Brajson danas napravio isto ovakvo putešestvije, kada je tehnologija napredovala i kada je komercijalizacija (koju najviše prezire) mnogo više prisutna.

 

Knjiga je podjeljena na 22 oblasti po gradovima i državama koje je posjetio.

Pored toga što je na trenutke bio džangrizavi Amerikanac kome sve smeta, svakako sam mu zahvalna što mi je neka mjesta približio, a na neka podjetio.

 

Knjizi sam dala tri zvjezdice najviše zbog sarkazma koji mi se na trenutke nikako nije dopadao kao i pronalaženje “lošeg” u skoro pa svemu.

 

Kome bih je prporučila? Hm.. Ljudima koji vole da putuju, kao i onima koji ne vole da čitaju fikciju.

Znam da je kod nas izdato desetak njigovih knjiga. Ovo je prva koju sam pročitala, a svakako se nadam da neće biti i posljednja (makar da popravi prosjek kod mene).

 

Da li ste čitali ovu ili neku drugu Brajsonovu knjigu?Volite li čitati putopise?

Pišite mi vaše utiske!

 

Pozdrav do sljedećeg posta!

 

2 thoughts on “Ni ovde, ni tamo. Putešestvije po Evropi ~ Bil Brajson”

  1. Čitala sam je pre godinu dana, utisci su slični. Nerviralo me je što svemu traži manu, ali meni je ipak glavni utisak ljubav prema putovanjima. 🙂 Čitala sam i Tamo dole i ona mi se mnogo više dopala.

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s