Rebeka ~ Dafne di Morije

Ne znam kada sam i zbog čega odlučila da ovu knjigu stavim na svoju “listu želja” za kupovinu, davno je to bilo, ali relativno skoro sam je kupila. Oh, koliko sam srećna što nisam pogriješila i što sam baš ovog proljeća odlučila da je pročitam. Ima nešto u tome da vam prava knjiga stigne u ruke u pravo vrijeme.

Processed with VSCO with t1 preset

 

Pomalo mističan, mračan, roman koji je zapravo, iz mog ugla, roman o ljubavi, ostavlja nevjerovatan osjećaj dok se čita. Koliko su nečiji strahovi zapravo odraz sopstvenih, koliko sve ono što mislimo da znamo zapravo ne znamo i plašimo se nemogućeg.

 

Knjiga je pisana u prvom licu, narator je žena čije ime ne znamo. Nime, ona je na putovanju sa svojom družbenicom, gospođom Van Hoper. Zapravo je zaposlena kod nje i o njenom životu prije tog trenutka znamo vrlo malo. U Monte Karlu, u jednom luksuznom hotelu upoznaje Maksimilijana De Vintera. Sve što zna o njemu jeste da je udovac i vlasnik predivnog imanja u Menderleju koje je poznato čitavoj Engleskoj. Svi pričaju o Menderleju i njegovoj ljepoti, ali i o ženi koja je najviše zaslužna za to, Rebeki.

Rebeka je Maksimova supruga koja je nesrećno nastradala udavivši se u moru kada se njena jedrilica nasukala na stijenu.

Kada naša junakinja postane nova gospođa De Vinter i nađe se u Menderleju oživi sve ono što se tamo nalazi. Kroz priču osjetimo prisustvo misteriozne Rebeke, svuda je oko nas, jer autorka tako vjerno opisuje stanja i strahove kroz koje glavna junakinja prolazi, da se i sami vidite kako šetate hodnicima, ulazite u sobe, prolazite baštama.

Međutim, taj strah upotpunjuje i vjerna sjenka Menderlejna , gospođa Danvers, pomoćnica zadužena za sve. Priznajem da njen hod u dugoj crnoj haljini, mršava silueta,je nešto što jezivo podsjeća na horor filmove. A kad smo kod toga, ova knjiga je bila inspiracija čuvenom Hičkoku da snimi film po njoj.

Mnogo puta sam se pronašla u starhovima glavne junakinje i taj asocijalni trenutak koji imaju kako ona , tako i njen suprug, mi je prikazao stanja kroz koja sam i ja kao mlađa prolazila. Pronaći ćete sebe iz tinejdžerskih dana , strah za postupke i izgovoreno što na momente, priznajem, jako nervira.

 

Knjigu bih preporučila svima koji vole ljubavne priče sa dozom misterije , u lijepom enterijeru srednjovjekovnih kuća (ili bolje da kažem zamkova). Savršeni opisi kako Menderleja tako i osjećanja glavne junakinje uvući će vas u taj zamagljeni svijet iz koga nećete htjeti da izađete.

Dala sam joj pet zvjezdica, nisam je ispuštala iz ruku, uživala sam u svakom trenutku napetosti koja je, posebno na kraju, bila strašno izražena.

 

 

Da li ste čitali ovu knjigu? Pišite mi vaše utiske!

 

 

Pozdravljam vas do sljedećeg posta!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s