Rebeka ~ Dafne di Morije

Ne znam kada sam i zbog čega odlučila da ovu knjigu stavim na svoju „listu želja“ za kupovinu, davno je to bilo, ali relativno skoro sam je kupila. Oh, koliko sam srećna što nisam pogriješila i što sam baš ovog proljeća odlučila da je pročitam. Ima nešto u tome da vam prava knjiga stigne u ruke u pravo vrijeme.

Processed with VSCO with t1 preset

 

Pomalo mističan, mračan, roman koji je zapravo, iz mog ugla, roman o ljubavi, ostavlja nevjerovatan osjećaj dok se čita. Koliko su nečiji strahovi zapravo odraz sopstvenih, koliko sve ono što mislimo da znamo zapravo ne znamo i plašimo se nemogućeg.

 

Knjiga je pisana u prvom licu, narator je žena čije ime ne znamo. Nime, ona je na putovanju sa svojom družbenicom, gospođom Van Hoper. Zapravo je zaposlena kod nje i o njenom životu prije tog trenutka znamo vrlo malo. U Monte Karlu, u jednom luksuznom hotelu upoznaje Maksimilijana De Vintera. Sve što zna o njemu jeste da je udovac i vlasnik predivnog imanja u Menderleju koje je poznato čitavoj Engleskoj. Svi pričaju o Menderleju i njegovoj ljepoti, ali i o ženi koja je najviše zaslužna za to, Rebeki.

Rebeka je Maksimova supruga koja je nesrećno nastradala udavivši se u moru kada se njena jedrilica nasukala na stijenu.

Kada naša junakinja postane nova gospođa De Vinter i nađe se u Menderleju oživi sve ono što se tamo nalazi. Kroz priču osjetimo prisustvo misteriozne Rebeke, svuda je oko nas, jer autorka tako vjerno opisuje stanja i strahove kroz koje glavna junakinja prolazi, da se i sami vidite kako šetate hodnicima, ulazite u sobe, prolazite baštama.

Međutim, taj strah upotpunjuje i vjerna sjenka Menderlejna , gospođa Danvers, pomoćnica zadužena za sve. Priznajem da njen hod u dugoj crnoj haljini, mršava silueta,je nešto što jezivo podsjeća na horor filmove. A kad smo kod toga, ova knjiga je bila inspiracija čuvenom Hičkoku da snimi film po njoj.

Mnogo puta sam se pronašla u starhovima glavne junakinje i taj asocijalni trenutak koji imaju kako ona , tako i njen suprug, mi je prikazao stanja kroz koja sam i ja kao mlađa prolazila. Pronaći ćete sebe iz tinejdžerskih dana , strah za postupke i izgovoreno što na momente, priznajem, jako nervira.

 

Knjigu bih preporučila svima koji vole ljubavne priče sa dozom misterije , u lijepom enterijeru srednjovjekovnih kuća (ili bolje da kažem zamkova). Savršeni opisi kako Menderleja tako i osjećanja glavne junakinje uvući će vas u taj zamagljeni svijet iz koga nećete htjeti da izađete.

Dala sam joj pet zvjezdica, nisam je ispuštala iz ruku, uživala sam u svakom trenutku napetosti koja je, posebno na kraju, bila strašno izražena.

 

 

Da li ste čitali ovu knjigu? Pišite mi vaše utiske!

 

 

Pozdravljam vas do sljedećeg posta!

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s