Poistovjećivanje sa likovima u knjigama

Možda ću kroz tekst malo bolje da se upoznam sa vama , a možda i sa samom sobom jer znate da pisanjem nekada ne možeš da kontrolišeš emociju u potpunosti i da te ponese trenutak inspiracije.

Processed with VSCO with t1 preset

 

Razmišljala sam o tome kako da nazovem ovaj tekst mada neki kraći naziv vjerovatno i ne postoji. To je zapravo suština (mada identifikacija takođe objedinjuje pojam).

Kada se nalazimo u nekom trenutku života, bio on težak ili ne, uvijek nas probudi emocija ako to prepoznamo i u nekom drugom. Kada posmatramo sebe kroz život junaka knjiga, filmova, dokumentaraca, serija zapravo preslikavamo našu realnost bilo da se dogodila u prošlosti ili je u sadašnjosti.

Ja sam takođe jedna od takvih. Često biram šta da čitam u trenutku kada želim da junak moje priče (ili autor) bude neko sličan meni, a sve to da bih, iz ugla posmatrača, spoznala možda i neke svoje strahove, osjećanja ili naučila nešto novo.

 

Mnogo volim knjige inspirisane ženama koje su hrabre, koje prkose društvu, kroz život grabe, stradaju ali se i uzdižu. Zato volim klasike u kojima su najčešće žene koje su drugačije od uklopive sredine, drugačije od propisa koje društvo uređuje.

Skoro sam čitala jednu knjigu (nije klasik) gdje se glavna junakinja nalazi u sličnoj situaciji u kojoj sam i sama bila. Shvatila sam zapravo koliko je moja percepcija bolja i samim tim sam sebe više vrednovala. Dakle, pored uklapanja u situacije, uvid je bio takav da se zapravo realizovalo moje razumjevanje sebe.

 

Na kraju da zaključim, identifikacija je sasvim ok. Svi se poronalazimo u likovima ovako ili onako. Hoćemo li iz toga najbolje izvući je na nama samima. Ali, svakako, ukoliko niste spremni dijeliti sa drugima strahove i sramove ili šta god, mislim da je prvi korak ka tome baš to projektovanje kroz likove i situacije. Najčešće u razgovoru o nekoj knjizi.

 

Sve u svemu, postoji nešto što se zove biblioterapija i mislim da se sve ovo može podvesti baš pod taj pojam.

 

 

Koliko ste vi povezani sa likom knjige koju čitate? Da li ste na ovaj način naučili da sebe više razumijete? Pišite mi!

 

Pozdravljam vas do sljedećeg posta!

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s