Čitalačka kriza i šta sam iz nje naučila

Dok sam studirala nikada nisam imala posebnu želju za čitanjem nečega što je van literature koja je predviđena za polaganje ispita na faksu. Možda bih počela da čitam nešto, ali bi se to uvijek završavalo tako što knjiga ostaje na pola pročitana i zaboravljena. I od tada nisam imala čitalačke krize … Sve do sad.

 

Početkom jula smo bili na ljetovanju i tamo sam zaista dosta čitala, čak i više nego što  obično čitam dok sam na plaži. Međutim, kada sam se vratila nikako se nisam uspjela natjerati da dovršim knjigu koju sam tamo započela. Da napomenem, knjiga nije bila dosadna, naprotiv.

Naišle su druge obaveze i tako sam zapostavila svoje čitanje jedno nedelju dana.. Da, ništa nisam čitala tada, a tekstove na internetu ne računam. Više sam “visila” na YouTube-u i Podkastima  i taj video, odnosno audio sadržaj mi je u tom periodu mnogo prijao. Inače sam osoba kojoj uvijek neki zvuk mora biti u pozadini dok nešto radi, kuva itd.

Ono što sam primjetila tokom te čitalačke krize jeste bilo moje pretrpavanje informacijama. E sad, kod mene se to odrazilo tako da sve što sam pretraživala na internetu sam upijala i dnevno bih pročitala brdo informacija koje mi apsolutno nisu bile neophodne , mislim u jednom danu. Lijepo je naučiti i saznati nešto novo, ali svakako sa dozom ograničenja .

 

 

Dakle, ono što je mene sprečavalo da se natrpavam tim informacijama u slobodno vrijeme jeste bilo čitanje. I kada to kažem mislim na knjige koje nisu iz kategorije “how to” ili popularna psihologija (to svakako slabo čitam). Ono što sam naučila iz ove svoje krize je da što manje čitam više vremena provodim online, zatrpavam se svime što pronalazim u dubinama  YouTube-a, blogova, društvenih mreža. Opet, ponavljam, ništa to nije loše i svi mi volimo pročitati neki koristan tekst, ali da nam mozak ne bi pregorjeo sa svim tim na dnevnoj bazi, bolje je dozirati umjereno.

 

Probajte da vam “switch off” bude neka muzika, film, knjiga ili šetnja. Nije nam potrebno brdo nekih besmislenih gluposti koje se plasiraju svakodnevno i tako mijenjaju raspoloženje. Budite tihi na mrežama, sva ta “buka” bilo vizuelna ili informaciona utiče na to da dragocjeno slobodno vrijeme proleti, a stres ostane ili postane još veći.

 

To je bilo moje iskustvo sa čitalačkom krizom i ono što sam iz toga naučila. Pišite mi šta vi radite kada vam naiđe takav period. Da li i vi, kao i ja, više vremena provodite na internetu i zatrpavate se svim i svačim ili imate neke druge zanimacije 🙂 ?

 

 

 

Pozdravljam vas do sljedećeg posta!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s