Retrovizor, rame, žmigavac ~ Dorte Nors

Na samom početku, kada sam krenula da čitam ovu knjigu , znala sam da će mi se svidjeti. Sviđa mi se kako Dorte piše, iako olako prelazi sa jednog prikazvanja na drugi, iz sadašnjosti u prošlost i igra se emocijama zajedno sa laganim humorom, mene je ipak dirnula.

Processed with VSCO with t1 preset

Sonja je žena od četrdeset godina koja uči da vozi, ali ima problem sa instruktorkom i generalno se teško opušta u automobilu , a najslabija je u mijenjanju brzina. To svakako  ima simboličan prikaz preslikan na Sonjin život u smislu prebacivanja u neku drugu brzinu, pokušaj opstanka u nekom drugom mjestu i prilagođavanje. Zbog svega toga što glavna junakinja zapravo živi život kroz prizmu prošlosti , ona jeste usamljena iako na sve načine pokušava da održi poznanstva u koja ni sama ne vjeruje. Ostala je zarobljena u tom nekom vremenu kada su ona i njena sestra stvarale svoje prve mladalačke uspomene u rodnom gradu, daleko od gužve Kopenhagena. Sonja druge uspomene i nema, a njena sestra sada vodi “sretan” život sa porodicom i naravno zlatnim retriverom.

Autorka nas zapravo kroz ovaj roman upozaje sa ženama koje imaju istu ili sličnu priču kao Sonja. One su svuda oko nas, bilo da su singl ili ne. Okretanje ka nekoj boljoj budućnosti, a najčešće je u pitanju dalje obrazovanje ili posao, odvaja od ruralne sredine i života u njoj. Nastavak dalje je do nas samih, da li ćemo stvarati neke nove uspomene ili ipak ostati u prošlosti. Drago mi je što postoji jedna ovakva priča pogotovo začinjena tim danskim humorom i načinom razmišljanja o čemu rijetko imam priliku da čitam.

Sve ono što muči Sonju zapravo je odraz današnjeg (ne)uklapanja u stereotipe koje nam društvo nameće. Zbog toga u njoj prepoznajem kako sebe tako i svoje prijateljice, sestre, rođake… Ćutanje i čuvanje emocija dovodi , na kraju, do potpune eksplozije kako same glavne junakinje tako i čitaoca (što se pokazalo u mom slučaju)  i to je mjesto gdje me je knjiga najviše  dirnula.

Preporučila bih ovu knjigu svima, kako ženama tako i muškarcima. Kako starijim tako i malđima.

Izdavačka kuća “Štrik” je izdala  kratku zbirku priča “Posle udarca” iste autorke tako da će i ta knjiga svakako zauzeti mjesto na mojoj listi za čitanje.

 

Želim da čujem i vaše utiske ukoliko ste čitali ovu knjigu! Pišite mi!

 

 

 

Pozdravljam vas do sljedećeg posta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s