Prodavačica ~ Sajaka Murata

Japanska književnost mi je dugo bila nepoznanica. Međutim, ono što me je privuklo da čitam ovu knjigu zapravo nema veze sa tim, već je sinopsis bio dovoljan. Znate da volim da čitam o ljudima koji se ne uklapaju u stereotipe društva i o njihovim borbama, a pogotovo kada su u pitanju žene.

Processed with VSCO with t1 preset

Dakle, Keiko ima 36 godina i zaposlena je  nepunim radnim vremenom u mini-marketu kao prodavačica. Njen život prolazi za kasom, zapravo punih  18 godina, prožima i upija se kroz slaganje proizvoda i ljubazne pozdrave mušterijama. Uz to, nikako ne zaboraviti uredne nokte i čistu kosu. Naravno i zdravo i odmorno tijelo za stajanje većinu radnog vremena. Kada o tome ovako pišem imam osjećaj da je u pitanju nešto pogrešno, nešto naređujuće, ponižavajuće. Zapravo, takav sam osjećaj imala i dok sam čitala knjigu. Međutim, sve ono što od Keiko zahtjeva mini-market je upravo to što prolazi kroz nju samu, kroz njene uši, tijelo, vene.

Ona se ne uklapa u klasičan „model“ žene u tridesetim i samo zbog toga u svoj dom prima muškarca koji joj ništa ne znači. On je zapravo tu zbog radosnog glasa njene sestre i prijateljica jer je konačno pronašla nekoga, a njoj je samo bitno da ga je nahranila. Japanci žive nekim potpuno sumanutim načinom života pa možda Keikinu priču neko ne shvati baš u potpunosti, ali to zapravo nije ni bitno. Bitna je pouka koju nam ova priča prenosi, a nju će svako razumjeti, sigurna sam.

Ova kratka knjiga nas podsjeća da ne treba baš svako neuklapanje da podrazumjeva i odricanje od samog sebe zbog drugih ljudi. Da li je bitno biti „normalan“ u današnjem svijetu ili biti „protjeran iz sela“ je pitanje na koje bi glavna junaknja trebalo da da odgovor.  Još jedna stvar u ovoj knjizi jeste i autorkin prikaz depresije i anksioznosti u priči iako je izrazito lagano i jednostavno napisana, što nam daje zapravo sirov prikaz situacije.

Knjiga ima svega 117 strana, čita se lako i brzo. Svakako pripremite olovke ili stikere da obilježite silne citate jer, iako mala brojem stranica, ova knjiga obiluje istima. A ja bih je preporučila svima vama koji ste se možda donekle pronašli u gore napisanim rečenicama, mada i za one koji nisu ovo može biti odličan prikaz života „na drugoj strani“.

 

Pišite mi ukoliko ste čitali ovu knjigu ili možda nakon mog teksta želite da je pročitate!

 

Pozdravljam vas do sljedećeg posta!

 

 

2 mišljenja na “Prodavačica ~ Sajaka Murata”

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s