Kako čitati više?

Evo ga jedan tekst koji apsolutno nije ništa novo u ovom knjiškom svijetu, međutim, bez obzira na to koliko čitamo, svima nam treba mali podsjetnik da bi mogli više. Ili možda kako bolje da iskoristimo naše slobodno vrijeme.

 

Pa da se podsjetimo, odnosno motivišemo :

 

Pred spavanje ~ kao što znamo čitanje pred spavanje pomaže boljem snu. Ukoliko zamjenimo svoje mobilne telefone, tablete ili televizore knjigom, imaćemo čvršći i bolji san. Uz to, smanjuje se i nivo stresa. Kreativnost i koncentracija se poboljšavaju što je odlično za naredni dan bilo da ga provodimo na poslu/školi ili sa djecom/porodicom/prijateljima.

Ustajanje ranije ~ ako ste neko ko radi puno radno vrijeme, uz to ima klince koje mora spremiti za školu ili vrtić ili ste možda na faksu ili u školi, dobro bi bilo imati “jutro za sebe”. Tu ne mislim naravno na čitavo jutro već na kraći vremenski period. Zato pokušajte ustati malo ranije od predviđenog koliko god vam obaveze to dozvoljavaju i napravite svoj jutarnji ugođaj uz kafu i knjigu, pa makar i 15 minuta, dovoljno je.

Pauze ~ bilo da su u pitanju pauze na poslu, čekanje klijenata ili narednih predavanja na faksu, čekanje u bankama, poštama, probajte da se distancirate od telefona. Znam i sama da je zanimljivije skrolovati kroz instagram ili facebook, ali bićete zahvalni sami sebi ukoliko to vrijeme provedete čitajući. Društvene mreže znaju da stvore dodatni stres što apsolutno nikome nije potrebno u toku trajanja pauze.

Prevoz ~ ovo je idealno mjesto ukoliko dosta vremena “izgubite” u prevozu od tačke A do tačke B. Mislim da se najbolje skrati putovanje ukoliko uplovimo u neku interesantnu priču i isključimo se iz gradske verve i gužve makar na kratko.

Čitajte preporuke ~ kada ovo kažem pretežno mislim na blogove i to ljudi kojima vjerujete. Istraživanje toga šta je novo izdato, njihovi utisci o knjigama koje su vam na listi za čitanje jako dugo, preporuke iz žanra koji volite itd. Toliko tekstova me je motivisalo da kupim ili pozajmim knjige o kojima se piše. Pogotovo kada zapadnem u čitalačku krizu ja se vratim dobrim starim blogerima 😀

Učlanite se u biblioteku ~ e na ovom polju sam ja najslabija, priznajem. Učlanjena sam u biblioteku ali rijetko pozajmljujem knjige, desi se jedna, dvije u par mjeseci. Ali to je samo zbog toga što kod kuće imam jedno maaalo brdo knjiga koje sam kupila i još uvijek čekaju svoj red na čitanje. Ne radite to 😀 Zašto ići u impulsivne kupovine i trošiti silne novce kada možemo iznajmiti knjige. Ipak ima neke draži u toj šetnji među policama biblioteke i biranju knjiga.

Imajte svoj cilj ~ napravite svoj mali cilj u broju pročitanih stranica na dnevnom nivou. Nije bitno da li je to 10, 20 ili 100 stranica dnevno. Probajte da vam dan ne prođe, a da niste pročitali baš ništa, pa ni članak u novinama. Iako ja nisam neko ko broji stranice već odvojim vrijeme, ovakva metoda mi je mnogo pomogla da se vratim u ritam nakon čitalačke krize.

 

 

Nadam se da sam vas ovim tekstom makar malo motivisala. Ukoliko imate neke svoje trikove ili savjete kako čitati više obavezno mi pišite i podijelite sa svima u komentarima!

 

Processed with VSCO with t1 preset

 

Pozdravljam vas do sljedećeg posta!

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s