Viktorija ~ Dejzi Gudvin

Moram biti iskrena i reći da nisam baš puno toga znala o britanskoj kraljici Viktoriji Hanoverskoj prije nego sam odlučila da čitam ovu knjigu, ali svakako nisam ni očekivala da ću kroz ovo djelo puno toga i naučiti. Kada sam krenula sa čitanjem lijepo mi je legla, jako pitko, jer stil pisanja Dejzi Gudvin je baš takav, kao da gledate film. Na kraju sam pročitala da je zapravo radila na scenariju za istoimenu tv seriju te da je baš tada i nastala ova knjiga.

Ipak, dok čitate nešto novo ćete i saznati o kraljici koja je vladala 63 godine i za čije vladavine je nastala potpuno nova epoha u razvoju britanske monarhije. Mada o tome izrazito malo je dato prostora kroz ovu knjigu, ali o njenom ljubavnom životu, dakako, puno.

viktorija dejzi gudvin

No, za početak, priča o Viktoriji Aleksandrini kako joj je bilo puno ime, počinje od njenog djetinjstva koje je provela u Kensingtonskoj palati pod budnim okom majke i njenog prijatelja Džona Konroja. Zbog očiglednog pritiska i uticaja samog Konroja, Viktorija prestaje da pruža povjerenje majci. Konroj je naime imao namjeru nametanja njene majke kao regenta nakon što Viktorija preuzme krunu, a opet posredno, zbog velikog uticaja na vojvotkinju, njene dužnosti bi određivao Konroj lično.

Logičan sled događaja se odigrao i Viktorija nakon što je krunisana sama preuzima vlast u svoje ruke ali uz pomoć premijera Melburna (lorda Em) koji kraljici postaje vjerni prijatelj. Odnos između Viktorije i Melburna postaje izrazito zapažen što je dovodilo u pitanje njihovo poslovno povjerenje kao monarh i premijer. Viktorija jeste bila zaljubljena, ali je pitanje da li je očinska figura starijeg muškarca i pomoć koja joj je u pravom trenutku od njega pristigla, zapravo bila jedino smjernica u životu jednog tako moćnog suverena na samom početku vladavine, a ujedno i mladalačka zaslepljenost.

 

Ne bih da puno otkrivam, mada detalje iliti čuvene spojlere otkriva i sama vikipedija ukoliko niste u potpunosti upoznati sa životom kraljice 🙂

Ono na šta ja imam primjedbu jeste sam autorkin pristup glavnom liku koji je, za mene, bio površan, upravo kao slika na ekranu i ništa više. Voljela bih da smo Viktorijine emocije i način razmišljanja kao mlade kraljice malo bolje upoznali. Mada, razumijem da lik koji nije plod autorove mašte teško je potpuno približiti čitaocima. Takođe, isti je utisak i kada je princ Albert u pitanju, jer njegov život je jako slabo prikazan kao i sam lik koji je na kraju poprilično zbrzan. Mada možda postoji drugi dio ove priče? Ja nisam upoznata.

 

Knjizi sam dala 4 od 5 zvjezdica, mada kako vrijeme prolazi mislim da bih joj ipak dala 3 zvjezdice. Preporučila bih je onima koji vole da čitaju o britanskoj monarhiji ili generalno onima koji vole ljubavne romane zasnovane na istinitim događajima.

 

 

Da li ste vi čitali ovu knjigu (ili možda gledali seriju) i kakvi su vaši utisci?

 

 

Pozdravljam vas do sljedećeg posta!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s