Alijas Grejs ~ Margaret Atvud

Ako ste nekada čuli za vrlo popularnu seriju “Sluškinjina priča” čuli ste i za Margaret Atvud. Naime, sama serija je nastala po istoimenom romanu ove autorke, a kako znamo, TV CBC je uradila mini seriju i po ovom romanu, mada čini mi se manje popularnu od prve.

Processed with VSCO with t1 preset

Naime, “Alijas Grejs” je priča koja je izmišljena, iako se temelji na stvarnim činjenicama kako autorka navodi. Grejs Marks je bila ozloglašena Kanađanka 19. vijeka osuđena na doživotnu robiju usljed optužbi da je učestvovala u ubistvu svog gazde gospodina Tomasa Kinira i njegove domaćice, odnosno ljubavnice Nensi Montgomeri. Međutim, izbjegla je kaznu vješala na koja je bio osuđen njen pomoćnik, isto tako zaposlen kao konjušar na imanju Kinira, Džejms Mekdermot, za koga je Grejs tvrdila da je sam počinio ubistva koja im se stavljaju na teret, no na kraju priznajući i svoju krivicu.
Priču posmatramo kroz ispovjesti mlade na izgled nevine djevojke, koja je već godinama na odsluženju svoje kazne, doktoru Sajmonu Džordanu poslatom da ispita njeno duševno stanje i možda dođe do odgovora ili istine za koju su tvrdili, oni koji su ga i sami angažovali, da je potpuno drugačija odnosno da je Grejs nevina.
Od samog djetinjstva, bijede, bolesti, nasilnog oca, pa do migracije koja ih odvodi u Kanadu, smrti bližnjih, sve kroz jezive opise, a zapravo tako realno mračne i pitke, autorka nam prikazuje sliku društva u kome je odrastala Grejs Marks. Zpravo, priču nam priča sama Grejs i do detalja nas uvlači u vrtlog misterije nekog drugog vremena i prostora. Ispovjest obazrivo prati doktor Džordan polako dovodeći sjećanja do dana i trenutka kada se desilo samo ubistvo.
Ono što ostavlja najjači utisak jeste sam položaj žena u takvom društvu i da li jedna mlada i ćudljiva djevojka može sa time da se izbori, a iz drugog ugla da li je zapravo opasna zločinka uspjela nadmudriti društvo isto tako okrutno i spasiti sebe od najgore kazne.
Dok čitate knjigu neke stvari će vam biti logične, ali u neke možda i nećete povjerovati jer vam zdrav razum to ne dopušta, a opet niste sigurni da li je i takvo nešto samo borba za opstanak i posljednja nada za spas u društvu kakvo je nekada bilo. Svakako moramo znati da je većina svega toga plod autorkine mašte što opet stvara neku rezervisanost kod mene kao čitaoca i kao nekoga ko nije iz svijeta književnosti, ali jeste iz svijeta gdje se krivica kao i sam postupak posmatraju drugačije.
Preporučila bih ovu knjigu svima koji vole istorijsku fikciju začinjenu misterijom uz mračne prikaze društva sredinom 19.vijeka. Kao i svima onima koji žele pročitati jednu kvalitetnu knjigu u ove jesenje dane.
„Sluškinjinu priču“ još nisam pročitala, ali se nadam da ću uskoro i tom Atvudinom romanu da dam priliku. Mada priznajem da sam odgledala prvu epizodu serije i za mene je bila izrazito teška i mučna u tom trenutku. Zato vjerovatno i odlažem. Ali svakako ću da odgledam Alijas Grejs, no prvo sam htjela podijeliti utiske nakon pročitane knjige.

 

image1(1)
Grejs Marks i Džejms Mekdermot onakvi kakvi su se pojavili u sudnici 1843. godine

 

 

Da li ste čitali ovu knjigu ili možda gledali seriju i kakvi su vaši utisci?

 

Pozdravljam vas do sljedećeg posta!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s