Životinjska farma ~ Džordž Orvel

Ne znam koliko je teško ili lako pisati o ovoj knjizi, jer iako sam možda u nekom trenutku znala šta bih rekla, sada nakon što sam je pročitala, ostala sam u jednom velikom razočaranju, ne mislim na knjigu nikako.

 
Koliko treba da bude metaforičan prikaz istine jednog društva ako je prikazan kroz životinje? Ne znam koliko ste upoznati sa temom ove priče, ali hajde da vam je približim vrlo površno, jer želim da je lično pročitate. I ne, nemojte misliti da je napisana tako da je možda teško razumjeti, baš naprotiv. Dajte je svojoj djeci, odmah nakon što nauče čitati, a sa godinama opet.

Processed with VSCO with t1 preset

Na „Veleposjedničkoj farmi“ dolazi do pobune životinja protiv svoga gazde. Nisu bile zadovoljne robovlasničkim životom i uspjele su svojom pobunom da ga otjeraju i zavladaju sada već  „Životinjskom farmom“. Nova pravila o slobodi kratko su trajala. Neke životinje su ipak postale jednakije od drugih.

 
Dok sam čitala ovi knjižicu čitala sam o nama, o društvu u kome trenutno živimo (iako je knjiga pisana 1944. g. ali ko vidi razliku),pitala sam se kada nas je animalizam pojeo? U kom trenutku smo postali slijepe životinje i do kad ćemo to biti? Ne mogu da govorim o nekom drugom društvu u kome ne živim, ali o svome i o onome što me okružuje mogu. Ako sam ikada imala neku nedoumicu o našem narodu u kome vladaju pojedinci, vođe, sada je nemam. Ne želim da se ovaj tekst pretvori u politiku, ali zar ona nije bitna na kraju krajeva? Baš zbog toga da ne ostanemo imuni na ono što nas okružuje dok mukotrpnim radom postavljamo svoja leđa za bolje interese onih koji imaju bič u ruci.

 
Ako je Orvel uspjeo na tako jednostavan način da prikaže nas kao društvo kroz jednu farmu i životinje, ja bih rekla da društvo ovo mora čitati, ako umije. Ili je možda i to zaboravilo vremenom…

Iako znam da mu je staljinizam poslužio da opiše stanje u Sovjetskom Savezu ništa se manje ne osjeća taj zatupljeni oblik praćenja i danas. Zbog toga ono moje razočaranje na početku ovog teksta.

 
Koliko toga ste vi „zaboravili“ u naletima nametnutih „istina“ pod pritiskom straha?
Nisam sigurna da li se ova ili druga Orvelova knjiga “1984“ nalaze među đačkim lektirama, obzirom da za vrijeme moga školovanja to nisu bile, ali ovakvo gradivo bih uvela u program, ako mene pitate, i to baš sada kada nam je možda posljednji trenutak da mlade ljude osvijestimo po pitanju nekih vrijednosti. Možda poslije bude kasno kada svinje postanu ljudi i obrnuto.

 

 

Da li ste čitali ovu knjigu i kakvi su vaši utici?

 

 

 

Pozdravljam vas do sljedećeg posta!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s