Top 5 knjiga za 2019.

Kao i svaki put pred kraj godine, opet ću se osvrnuti na knjige koje su za mene bile najbolje pročitane. Nekada to bude više knjiga, prošle godine su bile samo tri, ovaj put sam razmišljala i priznajem da sam se dvoumila da li neke od njih da stavim na listu, pa ipak završiše na istoj. Za svaku od ovih knjiga imate tekst na blogu, svakako će biti svi linkovani.

 

 

  • “Slepilo” Žoze Saramago ~ Saramago je moje otkriće za ovu godinu. Helou, gdje si bio do sad, bolje rečeno, šta sam čekala do sad! Ovo je knjiga koju svima preporučujem, ali prvo se treba navići na stil pisanja, koji je potpuno lud, ali ni to nije bez razloga, zapravo još jače uvlači u beznađe sljepila. Pročitajte knjigu, biće vam jasno zašto.

 

  • “Rebeka” Dafne Di Morije ~ evo malo gotike i kod mene na listi najboljih. Ovu knjigu sam “progutala” ovog proljeća, mislim da sam toliko uživala čitajući je da mi je bilo žao da je završim. Za mene ljubavna priča (neki smatraju da nije)  sa dozom misterije. Menderlej, hodnici srednjovjekovnog zamka koje prati sjenka umrle žene, Hičkok… Knjiga je bila strašno popularna na mrežama ove godine, ali nije bez razloga.

 

  • “Alijas Grejs” Margaret Atvud ~ evo još jedna knjiga koja je popularna na mrežama i kod blogera, vidjela sam da su je mnogi stavili na listu najboljih za ovu godinu. Ja sam ovu knjigu kupila 2018. , a obrizom da živim na točkovima, nisam imala pojma gdje sam je zaturila. Pročitala knjigu, odgledala seriju (imate na Netfliksu sjajna je) i zaista sam oduševljena. Da se ne bih ponavljala, imate o njoj tekst na linku.

 

  • “Životinjska farma” Džordž Orvel ~ kao i Saramagovo “Slepilo” ova knjiga mi je otkriće godine. Znam da trebam pročitati i “1984”, što se mora desiti vrlo brzo, ali ova knjiga je takvo otvaranje očiju, takvo osvješćivanje i prikaz današnjeg društva (realna slika nažalost). Da se uvede kao lektira klincima, čim nauče da čitaju.

 

  • “Velika čarolija” Elizabet Gilbert ~ ovo je neki malo dugačiji žanr kada sam ja u pitanju i generalno nećete naići na puno knjiga iz oblasti popularne psihologije kod mene na blogu  (nećete naići uopšte) do ove. Iako ja više i ne znam šta je to popularna psihologija jer se danas svašta svrstava pod istu, neka bude ovo jedina knjiga koju ću vam, za sada, preoručiti iz ove oblasti. Biće puna obilježivača, vi ćete joj se vraćati i nema šanse da ostanete ravnodušni.

 

 

 

Ako vas je neka od ovih knjiga zainteresovala, svi linkovi su tu ka detaljnijem tekstu.

Želim da vam iduća godina bude puna sreće, zdravlja i dobrih knjiga.

 

Živjeli!

top knjige 2019

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s