Atomske navike ~ Džejms Klir

Ova knjiga je u posljenje vrijeme doživjela veliki boom. Razumljivo mi je zašto, a pogotovo sada kada je početak godine, kada krećemo sa tim nekim novim navikama koje svake godine sebi zacrtamo. Pa eto i ja sam jedna od tih koja je ovu knjigu počela čitati baš zbog toga u ovo vrijeme.

Nikada, ali nikada nisam bila osoba od novogodišnjih odluka. Vjerujte mi, to je za mene bila takva glupost i kliše. To su bile odluke rezervisane samo za prvih par nedelja nove godine i ostatak sve po starom. Međutim, jedan zoom sa Bojanom Stanojević (možda je znate sa instagarama @igranje_sa_kikanima) me je potaknuo na neko drugo razmišljanje. Pričala je o vision boardu pa smo se dotakli novogodišnjih odluka gdje je i kao preporuka spomenuta baš ova knjiga.

Negdje kada drugi pričaju o tome, izgovaraju svoje ciljeve za narednu godinu, shvataš da donekle postaje realno.

I šta drugo da se nađe na vrhu liste odluka nego ukidanje nekih loših navika i stvaranje novih, dobrih.

U ovoj knjizi autor kaže da makar 1% nečega dobrog što uradiš za sebe danas i svaki dan, vodi te ka boljem sutra i u buduće, dok je, sa druge strane 1% nečega lošeg samo odlazak u još gore.

On navodi razne metode (zakone) kako sebi da olakšamo da nam baš te dobre navike budu dostupne, lagane, zadovoljavajuće. A one loše neprimjetne, teške i nezadovoljavajuće. Daje nam sistem koji je, zapravo, jedan proces gdje navodi da je u procesu sva mudrost ove priče. Dakle, da ne jurimo nagradu, već da sami proces dolaženja do iste mora biti unapređujući i djelotvoran za nas.

U knjizi se nalazi i brdo primjera uspješnih ljudi, što opet daje taj neki motivišući trenutak. Makar sam ja takva osoba koja se prima na primjere i to mi je baš onako super leglo ovdje. Knjigu treba čitati lagano. Treba joj se i vratiti, jer sam sigurna da sam neke cake propustila ili nisam reagovala na neka pojašnjenja u datom trenutku.

Pripremite stikere, markere, olovke, ko šta voli, biće obilježavanja vjerujte mi.

U trenutku kada sam završila sa čitanjem ove knjige bilo mi je malkice žao jer me je podsjećala cijelo vrijeme na ono zbog čega sam je zapravo počela čitati. I vraćala me je na put kada god bih skrenula malo u stranu i zaboravila se. Moraću je staviti na neko vidljivo mjesto u mojoj biblioteci 😄.

Iako ja nisam veliki obožavatelj ovakve literature mislim da bih mogla tu i tamo ovakve knjige uvrstiti u svoju čitalačku naviku. Svima nam treba malo boosta kada se zaglavimo u obavezama, letargiji, svakodnevici.

Preporuka je da je pročitate, izdvojite sebi ono što vas radi. Svakako ne treba robovati bilo čime (pa i navikama što i sam autor navodi).

A ukoliko ste je čitali, pišite mi da li je i na vas ostavila sličan utisak.

Pozdravljam vas do sljedećeg posta!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s