Trn u grudima ~ Kolin Mekalou

Vjerovatno ste već čuli za seriju koja je osamdesetih godina bila jako popularna. Pratile su je pretežno žene, saosjećajući ljubav sveštenika i mlade djevojke. Serija se zvala “Ptice umiru pjevajući” i nisam imala pojma da knjiga nosi drugi naslov (ili su jednostavno naši izdavači tako preveli).

Od svega što sam znala o samoj priči jeste da je to tužna ljubavna priča. Da, da, znala sam i za sveštenika i za Megi, ali nisam mnogo ulazila u detalje, a valjda me nisu ni interesovali.

Sve dok nisam počela da čitam ovu knjigu.

Stvarno sam se zapitala zbog čega sam toliko dugo čekala. Baš zato što ja jesam ljubitelj ljubavnih priča i nema te knjige, serije, filma koju ću da čitam/gledam, a da se makar ne provuče neka ljubavna tema. Kod mene sve mora biti malkice začinjeno romantikom 😉

Priča prati porodicu Kliri sa Novog Zelanda. A vremenski radnja se odvija u periodu od 1915. do 1969. godine.

Otac Pedi, majka Fiona i njihovo šestoro djece. Pet dječaka i djevojčica Megi.

Težak radnički život na Novom Zelandu prekida pismo koje Pedi Kliri dobija od svoje sestre. Meri Kliri je bogata udovica koja posjeduje ogromno imanje u Australiji. Ona je već u godinama, a velika i raskošna Drogeda ne može ostati u rukama bilo koga osim Klirija.

Porodica mijenja sve svoje planove i odlazi u Australiju, zauvijek.

Uz Meri na imanju živi i otac Ralf de Brikasar. Mlad i zgodan u svojim dvadesetim godinama miljenik je čitavog stanovništva Drogede, a najviše gospođe.

Od prvog trenutka njihovog susreta Megi i Ralf stvaraju neraskidivu vezu koja nas prati kroz čitavu priču. Od početka do kraja njihovih života.

I nije tu samo opisana jedna fantastična ljubavna priča već čitav niz životnih događanja kako dvoje glavnih aktera, tako i ostalih članova porodice.

Kolin Mekalou stvara jednu magiju kroz generacije, jako lijepo oslikavajući likove za koje se momentalno vežete.

Kako je jedna zabranjena ljubav (zaboravite odmah na televisa presenta momenat) uticala na živote, kako samih junaka, tako i njihove porodice, sa posebnim akcentom na odnos majke i ćerke, što je za mene bio odlučujući trenutak da potpuno puknem i isplačem sve emocije koje je ova priča u meni probudila. Možda je Megi glavna zvijezda, ali njena majka za mene ostaje bitan lik, upečatljiv, snažan.

Ne znam kako bih završila ovaj tekst, a da ne otkrivam mnogo. A opet se nadam da sam vam približila makar malo kako samu priču, tako i moj opšti utisak.

Knjigu preporučujem svima. Kako vama romanticima (pripremite maramice), tako i vama koji to niste. Ova knjiga se voli i već vidim da će da se nađe na mojoj top listi najboljih knjiga u za ovu godinu.

Da li ste možda čitali ovu knjigu ili gledali seriju? Kakvi su vaši utisci?

Pozdravljam vas do sljedećeg posta ❤️

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s