Okretaj zavrtnja ~ Henri Džejms

Iz nekog razloga jako mi se čitao neki horor ili triler (ono kao ljeto je) i baš sam mnogo razmišljala šta bih sljedeće mogla da čitam, a da nije baš neka teška priča. Iskopam ovu knjigu, ni sama se ne sjećam kada sam je kupila, ali sam nakon nekog vremena shvatila da je izdanje Dokaz izdavaštva mnooogo ljepše jer je ovo malo pretjerano u nekim kao ilustracijama na svakoj stranici, ako mene pitate, bespotrebno.

Priča je standardna, jednostavna: mlada guvernanta dolazi na zabačeno englesko imanje Blaj da bi se brinula o dvoje djece, dječaku Majlsu i djevojčici Flori. Dok provodi dane u sasvim tihoj svakodnevici jednog popodneva joj se počinju priviđati ljudi za koje se pričalo da su odavno mrtvi. Na njenom putu da zaštiti djecu od utvara pomaže joj gospođa Gros kućepaziteljka. I sve je to standardna horor priča koja se manje-više prepoznaje u brdo horor filmova, ali ne i ova.

Ovo djelo Henrija Džejmsa je jedno od najznačajnijih ostvarenja gotskog žanra. Za ljubitelje proze to je savršena priča o natprirodnom ili nekoj vrsti ludila, sve gledano iz ugla koji želite. Ali ne mislite da ćete možda znati koji je to ugao jer ni sam autor možda toga nije svjestan. Sve je višesmisleno, odgovora nema. Vaše je da vas priča uvuče, da joj se predate, bez pogovora grizete da biste dobili značenje u čiju klopku vas autor uvlači.

Ako želite da odgledate film na temu ovog djela koji je izašao prije dvije godine (najnovija verzija za ostale ne znam), nemojte. Uništena je jedna savršena priča komercijalizacijom, kliše horor scenama i pričom koja apsolutno nema skoro nikakvih dodirnih tačaka sa samim djelom. Džaba trud i novci.

Naravno da knjigu preporučujem svima, bez obzira da li ste ljubitelj ovakvog žanra jer je u pitanju djelo vrhunske književnosti o kome se i danas postavljaju razna tumačenja koja su dijametralno suprotna. Mislim da je to sasvim dovoljno da vas zainteresuje.

Ako ste čitali ovu knjigu zanimaju me vaša mišljenja! Pišite mi!

Pozdravljam vas do sljedećeg posta!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s