Nasleđe ~ Vigdis Jurt

Danas pišem o knjizi za koju sam sigurna da ste u posljednje vrijeme čuli, ukoliko ste u toku sa novostima na društvenim mrežama jer se tamo izrazito mnogo priča i piše o njoj. Sa razlogom, vjerujte.

Kada sam je počela čitati bila sam ubjeđena da ova knjiga nije za mene jer zaista sam sve morala lagano da procesuiram, odjednom sam prešla sa nekog lakšeg štiva na autofikciju koja nosi sa sobom potencijalne osude, nerazumjevanja i slično. Da se razumijemo, to od mene nikako nije dobila, samo nisam jasno mogla da formulišem osjećanje koje mi je probudila.

Da ne dužim, Bergljut je žena u svojim (čini mi se) šezdesetim godinama. Preko dvadeset godina nema kontakt sa svojom porodicom. Majkom, ocem, sestrama i bratom. Otac umire i od tog trenutka kreće “borba” za nasljedstvo. Preciznije, za vikendice koje Bergljut i njen brat Bord (koji je isto tako dugo bez kontakta sa porodicom) ne dobijaju na korišćenje. Da budemo jasni, nikakve vikendice nisu razlog poremećenih odnosa u ovoj porodici.

Razlog potpune propasti jeste trauma. Bergljut živi svoju traumu. Ona je tu u svakom potezu, u svakoj priči, u svakom događaju, ona je njena sjenka, razlog njenog ponašanja, opijanja, razvoda, posla kojim se bavi. Trauma je razlog njenog prekida kontakta sa porodicom, trauma je ono zbog čega njena majka ćuti jer “njoj je ipak najteže”, o tome se ne priča, to je ispod tepiha, ne postoji. I sve je to zajedno razlog zbog koga Bergljut osjeti krivicu, ali i preispitivanje, a takva trauma nosi još veću težinu jer njoj se ne vjeruje, kao što se danas ne vjeruje žrtvi pa se brže-bolje zakopa sramota i na kraju, ne dođe do pucanja niti iscjeljenja već gubitka sebe, a nekad i života.

Ali trauma može i da se nasljedi, a može i da se prekine. Sav taj put jako je težak, samo je važno sa kime ga dijeliš. Bergljut je imala težak zadatak.

Autorka je probudila uspavanu publiku i danas je ova knjiga moderni klasik koji će se čitati. Znam da hoće. Zbog svih trauma koje “ne postoje”.

Da li ste čitali “Nasleđe”? Kakvi su vaši utisci? P.S. namjerno nisam navela o kakvoj traumi se radi da ne bih otkrivala sve, a u tome nije ni poenta.

Pročitajte ovu knjigu, nećete pogriješiti.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s